У Раді відреагували на скандал із тиском та цензурою в "Укрінформі"

Юрчишин подякував журналістам, які не враховували "рекомендацій" щодо висвітлення подій
Фото: Yaroslav Yurchyshyn / Facebook

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин звернеться до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та Офісу генерального прокурора щодо ймовірних фактів тиску на журналістів і поширення "темників" із боку попереднього керівництва "Укрінформу". Про це він написав у Facebook 29 травня. 

"За фактами щодо ситуації в "Укрінформі" планую звернутися до Національної ради та Офісу генпрокурора. Подяка журналістам, які не враховували "рекомендації", – написав Юрчишин.

Співголова парламентської фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко також готує запит до Офісу генпрокурора щодо фактів політичної цензури в Україні. Вона наголосила у Telegram, що йдеться, зокрема, про тиск на опозицію. На її думку, влада "повертає в Україну часи [експрезидента Віктора] Януковича". 

"Це не просто витік внутрішніх документів державного агентства "Укрінформ". Це задокументований факт політичної цензури, яка заборонена в Україні. Під цензуру, і не лише в "Укрінформі", а й у марафоні, потрапляє "Європейська солідарність". За неї є кримінальна відповідальність. І якби в Україні була незалежна прокуратура, вона б мала негайно відкрити кримінальну справу за фактом цензури, тиску на журналістів і перешкоджання діяльності", – написала нардепка.

Контекст:

29 травня "Українська правда" оприлюднила статтю "Усі свої. Як Офіс президента бере під контроль "Укрінформ". За даними видання, попередній генеральний директор державного інформаційного агентства "Укрінформ" Олексій Мацука, призначення якого пов'язують із людьми з Офісу президента, поширював серед співробітників "темники", вказував "бажаних" і "небажаних спікерів", тиснув на працівників.

Мацука був гендиректором агентства "Укрінформ" із 9 листопада 2023 року.

23 травня 2024 року президент Володимир Зеленський підписав указ про те, що керівником "Укрінформу" на час воєнного стану має бути військовий. Наступного дня Мацука повідомив, що завершує свою роботу на посаді, а новим генеральним директором агентства став полковник Сергій Череватий