Угорщина підтримує швидкий вступ України в ЄС – радник Орбана

Уряд Угорщини підтримує зусилля України щодо вступу в ЄС, зазначив Балаж Орбан
Фото: wikipedia.org
Угорщина одночасно закликає до прискорення вступу України в Європейський союз, зберігаючи водночас тісні зв'язки з Росією.

Про це 16 грудня в інтерв'ю Bloomberg сказав головний радник прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Балаж Орбан.

Глава уряду Угорщини раніше закликав ЄС скасувати всі санкції проти Росії, а його офіційні особи посилалися на залежність країни від російських енергоносіїв як на потребу Угорщини підтримувати тісніші зв'язки з РФ, написало агентство. Влада України водночас критикує Угорщину за просування інтересів Росії у ЄС, зазначило Bloomberg.

За словами Балажа Орбана, уряд Угорщини підтримує зусилля України щодо вступу в Євросоюз.

Він висловив сподівання, що "це станеться так швидко, як це можливо".

На думку радника Віктора Орбана, держави – члени ЄС "мають чинити тиск на Єврокомісію, щоб прискорити процес".

Угорщина за час повномасштабної війни в Україні зробила кілька заяв, які критикувала українська влада. Будапешт засуджує агресію РФ, але не має наміру припиняти закупівлю енергоносіїв у РФ і тривалий час не дозволяв постачання зброї через свою територію. Окрім того, Угорщина відмовилася тренувати ЗСУ, виступала проти дев'ятого пакету антиросійських санкцій ЄС, а прем'єр Орбан неодноразово робив заяви, які відповідали російській пропаганді.

26 вересня він написав у Facebook, що "ввести санкції вирішили брюссельські бюрократи і європейські еліти", а у європейців "ніхто не запитував".

У МЗС України висловлювання Орбана називали класичним прикладом російської пропаганди, а президент України Володимир Зеленський заявляв, що Орбан балансує між відносинами з Росією та Україною.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба наприкінці жовтня зазначав, що критичної шкоди для України від позиції Угорщини наразі немає.

Контекст:

28 лютого, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ у Європейський союз за спеціальною процедурою. Невдовзі такі заявки подали Грузія та Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні та Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися в Брюсселі на саміт, де надали Україні та Молдові статус кандидата, визнали європейську перспективу Грузії і заявили про готовність надати їй статус кандидата, щойно буде вирішено пріоритетні питання.

Україна хоче виконати всі рекомендації Єврокомісії до кінця року, заявляла віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. За її словами, переговори про вступ України до Європейського союзу можуть розпочатися у 2023 році.

Більшість громадян України очікує, що за 10 років країна стане членом Європейського союзу, свідчать опубліковані 7 листопада результати соцопитування КМІС.