Україна повернула з російського полону 95 захисників. Половина з них дістала "вироки" у РФ. Фото photo icon

Україна й РФ провели 58-й обмін полоненими, повідомили в координаційному штабі
Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими / Telegram

Україна провела обмін полоненими з країною-агресором РФ. Про це у Facebook у ніч на 19 жовтня поінформував президент України Володимир Зеленський.

"95 наших людей знову вдома. Воїни, які захищали Маріуполь та "Азовсталь", Донеччину, Луганщину, Харківщину, Київщину, Чернігівщину, Херсонщину, – написав глава держави. – Кожного разу, коли Україна рятує своїх людей із російського полону, ми наближаємо день, коли свобода буде повернута всім, хто перебуває в російській неволі".

Це 58-й обмін між Україною та РФ, наголосили в координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими в Telegram.

"Особливість цього обміну в тому, що додому повертаються чимало українців, які отримали так звані вироки судової системи країни-агресора й були "засуджені": 28 – до тривалих термінів, а 20 – до довічного ув'язнення за захист власної землі від агресора", – ідеться в повідомленні.

Обмін полоненими відбувся за посередництва ОАЕ.

"Серед звільнених із полону сьогодні – нацгвардійці, військові моряки, воїни ЗСУ, прикордонники та представники інших підрозділів сил безпеки й оборони, – зазначають у повідомленні. – Серед звільнених – 69 солдатів і сержантів та 26 офіцерів".

Багато зі звільнених українських захисників мають серйозні захворювання й наслідки тяжких поранень, а також велику втрату ваги через катування й недостатнє харчування, розповіли в координаційному штабі.

Загалом із російської неволі звільнено вже 3767 осіб, резюмували у штабі.

Контекст:

Попередній обмін полоненими відбувся 14 вересня. Україна звільнила 103 особи, серед них – захисники "Азовсталі".

За неофіційними даними станом на лютий від українського омбудсмена Дмитра Лубінця, російські окупанти утримують, окрім військовополонених, приблизно 28 тис. цивільних українців. Обмінювати "цивільних на цивільних" забороняє міжнародне гуманітарне право.