Україна повернула з російського полону правозахисника Буткевича

Буткевич перебуває на території України, повідомив правозахисний центр ZMINA
Фото: radiosvoboda.org

Українського правозахисника Максима Буткевича звільнили в межах обміну полоненими з країною-агресором РФ 18 жовтня. Про це повідомив заснований ним правозахисний центр ZMINA із посиланням на батька Буткевича.

Зазначають, що Максима Буткевича повернули внаслідок обміну військовополоненими. Він перебуває на території України.

Українська сторона поки не коментувала обміну полоненими з РФ.

За даними російського міноборони, 18 жовтня за посередництва ОАЕ відбувся обмін військовополоненими між РФ і Україною у форматі "95 на 95".

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко опублікував у Telegram попередній список українських військовополонених, яких обміняли 18 жовтня. У ньому є Буткевич.

Контекст:

Буткевич – український правозахисник і журналіст, співзасновник "Громадського радіо" й центру прав людини ZMINA. Входив до правління українського представництва Amnesty international і громадської ради при МВС, пише hromadske. У березні 2022 року він вступив до Збройних сил України.

З літа 2022 року Буткевич був у полоні у РФ. Про те, що Буткевич потрапив у полон до російських окупантів, пропагандисти РФ, зокрема "РИА Новости", заявили 24 червня 2022 року. 10 липня інформацію підтвердила мати Буткевича в коментарі українським ЗМІ. Пропагандисти писали, що українські військові, серед них і Буткевич, опинилися в полоні під Гірським Луганської області. 24 червня російські загарбники окупували Гірську громаду.

10 березня 2023 року Слідком РФ повідомив, що "верховні суди" бойовиків "ЛДНР" ухвалили вироки трьом українським військовим, зокрема Буткевичу, за нібито жорстоке поводження із цивільними. Окрім того, Буткевичу приписують замах на вбивство двох осіб (він нібито обстріляв із гранатомета 4 червня 2022 року під'їзд житлового будинку в Сіверськодонецьку, поранивши двох місцевих жительок). Незаконний "суд" призначив йому 13 років позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму. Під час слідства Буткевич "повністю визнав провину, розкаявся у скоєному", ішлося в повідомленні Слідкому.

"Ґрати" писали, що підрозділ Буткевича передислокували з Києва на Донбас лише 14 червня. У день імовірного обстрілу, який інкримінують йому окупанти, його не могло бути в Сіверськодонецьку.

МЗС України наголошувало на тому, що судові процеси над українськими військовими РФ зрежисерувала з метою "легалізувати чергову політичну розправу над українськими громадянами". "Оголошені вироки – незаконні й нікчемні", – заявили у відомстві.

22 серпня 2023 року російський апеляційний суд загальної юрисдикції розглянув скаргу на вирок Буткевичу й залишив чинним рішення "суду ЛНР". 2023 року Буткевича виявили в колонії у Красному Лучі на території окупованої Луганської області, повідомили "Ґрати".

У березні 2024 року Верховний суд РФ у Москві залишив чинним незаконний вирок Буткевичу. Він заявив, що визнав провину під загрозою катування.