Україна закликала хасидів утриматися від цьогорічного паломництва в Умань

У 2023 році в Умань приїжджало кілька десятків тисяч хасидів
Фото: EPA

12 вересня посольство України в Ізраїлі через Facebook звернулося до хасидів із закликом не їхати цьогоріч в Умань Черкаської області на святкування єврейського Нового року Рош га-Шана.

"Триваюча повномасштабна воєнна агресія Росії проти України створює реальні загрози життю й безпеці людей, унеможливлюючи гарантування безпеки іноземних громадян на території України. З огляду на це, Міністерство закордонних справ України закликає прочан-хасидів утриматися від цьогорічного паломництва до міста Умань в рамках святкування Рош га-Шана", – ідеться в пості.

Українські дипломати попередили, що в Україні діє воєнний стан і, якщо, "усупереч зазначеним застереженням", хасиди таки прибудуть до України, їх пересування може бути обмеженим, зокрема через комендантську годину.

Крім того, хасидів попередили про посилені патрулювання, заборону проведення масових заходів і зібрань, а також застосування примусових заходів стосовно осіб, які не дотримуватимуться встановлених обмежень.

Посольство навело ще дві обставини, які можуть ускладнювати перебування прочан в Україні:

  • недостатність укриттів в Умані для великої кількості прочан;
  • перевантаженість транспортного сполучення з Україною й імовірні значні затримки руху поїздів в Україні через масовані обстріли окупантів;
  • недостатність медиків і медичних закладів в Умані для обслуговування прочан;
  • імовірність запровадження додаткового регулювання в’їзду (онлайн-реєстрація) та перебування хасидів в Україні.

Контекст:

Щоосені в Умань, де розташована могила лідера брацлавських хасидів цадика Нахмана, для святкування Рош га-Шана прибувають хасиди з усього світу. Зокрема, 2021 року прочан в Умані було 30 тис., 2020-го, через коронавірус, – менше ніж 3 тис. хасидів.

2023 року, коли вже тривала повномасштабна війна, уряди України й Ізраїлю рекомендували прочанам утриматися від поїздки в Умань, але готувалися до їхнього прибуття. Тоді в Умань, за даними Міністерства внутрішніх справ України, прибуло понад 32 тис. хасидів.

2024 року хасиди вже анонсували масове прибуття в Умань, проте в них виникли проблеми з транспортним забезпеченням (Молдова відмовила їм у транзиті в Україну).

2024 року Рош га-Шана святкуватимуть із 2-го до 4 жовтня.