"Україна завжди тепер буде здатна захищати власні інтереси на морі". Зеленський анонсував ухвалення морської стратегії

Зеленський: Незабаром ця стратегія буде затверджена на РНБО – зараз триває фіналізація її пунктів
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 6 липня анонсував ухвалення морської стратегії держави, його цитує сайт Офісу президента. 

"Працюємо над новою стратегією для нашої держави на морі – Українською морською стратегією. Незабаром ця стратегія буде затверджена на РНБО – зараз триває фіналізація її пунктів. Чітко розуміємо, що війна змінила розстановку сил у всьому нашому Чорноморському регіоні, і російський флот у цій акваторії більше ніколи не домінуватиме. Ми закріплюємо наші інтереси, враховуємо нові технологічні можливості України і нові наші відносини з партнерами. Україна завжди тепер буде такою державою, яка здатна захищати власні інтереси на морі, транспортні артерії й інтереси наших союзників і партнерів", – сказав президент. 

Зеленський у зверненні також згадав українських воїнів, які забезпечують удари дронами.

Країна-агресор РФ має відчувати відповідь на те, що вона робить проти Української держави і людей, наголосив він. "І зараз ця відповідь їй очевидна. Українські дрони – це вже глобальний бренд", – додав він. 

Окрім того, президент звернув увагу на посилення української ППО. 

"Цього тижня ми вже відчутно додали сили нашій ППО, і наступний тиждень буде часом продовження таких кроків. Щодня детально з нашою командою ми працюємо з партнерами над відповідними домовленостями – і в межах коаліцій ППО та F-16, і на двосторонній основі, – зокрема з Америкою. Готуємо результат, потрібний Україні та спільній нашій безпеці з партнерами", – сказав він.

Контекст:

Зеленський восени 2023 року заявляв, що в Чорному морі через росіян свобода мореплавства зазнала найбільшого удару із часів Другої світової війни. Але успішні дії української армії зі знищення флоту окупантів допомогли подолати цю загрозу. У квітні 2024-го він звертав увагу на результативність українських операцій у Чорному морі і називав їх позитивним моментом торішнього контрнаступу.