Україні потрібен свій патріархат – Зеленський

Зеленський 28 серпня провів зустріч із представниками Вселенського патріархату
Фото: president.gov.ua

Глава Української держави Володимир Зеленський повідомив, що під час зустрічі в Києві 28 серпня із представниками Вселенського патріархату заявив їм, що Україні потрібен свій патріархат. Про це Зеленський розповів на закритій зустрічі із журналістами 20 вересня, його цитує LB.ua.

"Я сказав, що наші люди, українці, зрозуміли б, якби наш статус було піднесено до патріархату. Екзархи (посли. – "ГОРДОН") прийняли інформацію і донесуть її до Вселенського патріарха Варфоломія, будуть радитися", – зазначив Зеленський.

За його словами, екзархи Константинополя мають можливе бачення плану дій щодо піднесення української митрополії до патріархату, але він має пройти обговорення.

"Вони на контакті з [головою Держслужби з етнополітики та свободи совісті] Віктором Єленським із цього питання. Мають повернутися з конкретними пропозиціями", – проінформував Зеленський.

Контекст:

Православну церкву України створили на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, у якому взяли участь усі архиєреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також двоє архиєреїв Української православної церкви Московського патріархату. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив його предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі. Інтронізація Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року.

Створена ПЦУ зараз має статус митрополії, зведення до патріархату можливе лише в межах чинного томосу, наголосило LB.ua. ЗМІ зазначив, що патріархат можуть надати лише "усій повноті українського православ'я", тобто для цього всі православні конфесії мають об'єднатися.

15 серпня 2024 року Епіфаній звернувся до предстоятеля УПЦ МП Онуфрія із пропозицією домовлятися про єднання.

20 серпня Зеленський анонсував розмову із представниками патріарха Варфоломія щодо духовної незалежності України.