Урсулу фон дер Ляєн переобрали главою Єврокомісії

За фон дер Ляєн проголосував 401 депутат
Фото: ЕРА

Депутати Європейського парламенту 18 липня переобрали на другий строк президентку виконавчого органу ЄС – Єврокомісії – Урсулу фон дер Ляєн. Засідання транслювали в Х.

За неї проголосував 401 депутат, проти – 284, 15 парламентаріїв утрималися.

"Європа зараз стоїть перед вибором. Вибором, який сформує нашу роботу протягом наступних п'яти років і визначить наше місце у світі упродовж наступних 50 років. Вибір полягає в тому, формуватимемося ми під впливом подій і світу навколо нас чи об'єднаємося й самостійно будуватимемо наше майбутнє", – сказала фон дер Ляєн, виступаючи в Європарламенті перед голосуванням.

Перед голосуванням фон дер Ляєн презентувала свою програму на строк до 2029 року. Вона також заявила, що країни ЄС мають створити оборонний союз паралельно з НАТО. Вона закликала їх "чітко визначитися" і сформувати власний альянс, зберігаючи участь у НАТО. Крім того, вона розкритикувала прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який робить "мирні ініціативи" нібито від імені ЄС, а також пообіцяла закріпити перехід країн-членів на поновну енергію, що дасть змогу ЄС остаточно позбутися російських енергоносіїв.

Контекст:

Фон дер Ляєн 1 грудня 2019 року стала 13-м президентом ЄК після угоди між президентом Франції Еммануелем Макроном і тодішньою канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, повідомило Bloomberg. 7 березня 2024 року Європейська народна партія підтримала фон дер Ляєн як свого кандидата на пост президента Єврокомісії. За це проголосувало 400 делегатів ЄНП. Проти було 89 делегатів. Отже, фон дер Ляєн на виборах 6–9 червня претендуватиме на другий п'ятирічний строк на чолі Єврокомісії.

Із 6-го до 9 червня в ЄС відбувалися вибори до Європарламенту. За попередніми результатами виборів, найбільшу підтримку здобули Європейська народна партія, Прогресивний альянс соціалістів і демократів, а також ліберально-центристська партія "Відновлення".