У Болгарію переказали мільйони євро з Венесуели. Місцева влада підозрює відмивання грошей

Цацаров не зміг сказати, скільки саме грошей переказали в Болгарію, повідомивши, що йдеться про мільйони євро

Фото: pexels.com

У Болгарії почали перевірки банків щодо надходження великих грошових сум із Венесуели, заморозили кілька рахунків, заявив генеральний прокурор Болгарії Сотір Цацаров.

На трастовий рахунок, зареєстрований в одному з банків Болгарії, переказали мільйони євро з державної нафтової компанії Венесуели PDVSA. Інформація про транзакції надійшла від США, заявив 13 лютого на прес-конференції у Софії головний прокурор Болгарії Сотір Цацаров, повідомив телеканал BNT News.

Прокурор не розголошував назви фінустанови і не зміг сказати, яка саме сума надійшла на рахунок у Болгарії. Він сказав, що йдеться про мільйони євро і зараз у країні перевіряють усі банки щодо надходження великих сум із Венесуели.

Власником трастового рахунку є болгарський адвокат, який зараз перебуває за межами країни. Цацаров уважає, що йому можуть висунути обвинувачення у відмиванні грошей, зазначає телеканал.

Болгарський уряд уже заморозив рахунки з грошима з Венесуели, але більшу частину коштів устигли вивести за межі країни. Водночас деякі платежі були вигаданими – наприклад, спонсорування спортивної федерації або купівля продуктів харчування у Венесуелі.

Посол США в Софії Ерік Рубіна заявив, що уряд Сполучених Штатів працює в тісному контакті з Болгарією та іншими державами – членами Європейського союзу, щоб гарантувати збереження багатства венесуельського народу, повідомив BNT News.

10 січня 2019 року Мадуро, який здобув найбільше голосів на виборах 2018 року, склав присягу президента Венесуели. 15 січня підконтрольний опозиції парламент оголосив Мадуро узурпатором.

23 січня почалися масові протести проти Мадуро. Цього дня Гуайдо оголосив себе виконувачем обов'язків президента країни.

23 січня президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив, що визнає це рішення, а 24 січня президент РФ Володимир Путін висловив підтримку Мадуро.

28 січня Сполучені Штати Америки ввели санкції проти державної нафтовидобувної компанії Венесуели "з метою недопущення подальшого грабунку венесуельського народу" президентом Ніколасом Мадуро та його поплічниками.

31 січня Європарламент визнав Гуайдо законним президентом Венесуели. 4 лютого 19 країн Європейського союзу визнали його тимчасовим президентом цієї країни.

10 лютого агентство Reuters повідомило, що Венесуельська державна нафтова компанія переводить рахунки нафтових підприємств у російський "Газпромбанк". Перед цим The New York Times повідомила, що російська "Роснефть" погодилася забезпечувати PDVSA "життєво важливими нафтопродуктами" в обмін на венесуельську нафту.