В Ірані на виборах президента переміг реформатор Пезешкіан. Він обіцяє розширення свобод і припинення ізоляції

Пезешкіана обрали на чотири роки
Фото: ЕРА

На виборах президента Ірану у другому турі переміг Масуд Пезешкіан, якого західні ЗМІ характеризують як "поміркованого реформатора". Про це 6 липня з посиланням на дані виборчого штабу країни повідомляє агентство Tasnim.

Із 30 530 157 підрахованих голосів Пезешкіан набрав 16 384 403 голоси, його суперник, консерватор Саїд Джалілі відстав із 13 538 179 бюлетенями.

У другому турі виборів проголосувало майже 50% виборців, які мають право голосу. Нова адміністрація на чолі з Пезешкіаном працюватиме протягом чотирьох років.

Пезешкіану 71 рік, він кардіохірург і член іранського парламенту, повідомляє ВВС. У своїй передвиборчій програмі він критикував іранську поліцію моралі й обіцяв припинити ізоляцію Ірану від світу. Він також закликав до переговорів із західними країнами щодо відновлення ядерної угоди 2015 року, у межах якої Іран погодився обмежити ядерну програму в обмін на послаблення західних санкцій.

"Немецкая волна" зазначає, що Пезешкіан під час передвиборчої кампанії анонсував також розширення свобод для жінок, зокрема від носіння хіджаба. Водночас Пезешкіан наголошував на лояльності до духовного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї, якому довічно належить верховна влада у країні.

Контекст:

Вибори в Ірані призначили після загибелі в авіакатастрофі попереднього президента Ібрагіма Раїсі. Його вертоліт зазнав аварії 19 травня, коли президент Ірану в умовах туману повертався після відкриття дамби на кордоні з Азербайджаном. Влада підтвердила, що всі, хто перебував на борту, загинули.

Перший тур виборів президента Ірану відбувся 28 червня, він не виявив переможця, який здобув би 50% голосів. Участь, окрім Пезешкіана і Джалілі, брали спікер парламенту Мохаммад Багер Галібаф та колишній міністр юстиції і внутрішніх справ Мостафа Пурмохаммаді. Пезешкіана тоді підтримало понад 10,4 млн виборців, Джалілі – майже 9,5 млн.