У МВФ заявили, що у президентському законопроекті про антикорупційний суд потрібно змінити деякі положення

У Світовому банку не задоволені президентським варіантом законопроекту
Фото: ЕРА

У розробленому Адміністрацією Президента України Петра Порошенка законопроекті про створення антикорупційного суду зазначено, що після його ухвалення потрібно буде зробити ще один законодавчий акт. Це відкладає початок роботи суду, вважає директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен.

Створення антикорупційного суду є критичною умовою співпраці між Україною та Світовим банком. Про це 25 січня в ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1" заявила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен.

За словами Кахконен, у законопроекті, зареєстрованому в парламенті президентом України Петром Порошенком, потрібно змінити деякі положення, які відкладають створення суду.

Зокрема, зазначила представник МВФ, у президентському законопроекті сказано, що після його ухвалення потрібно буде зробити ще один законодавчий акт, що затягує процес створення антикорупційного суду.

"Друге положення – що кількість суддів визначено в законі, але законопроект говорить, що неможливо створити суд до того, як усіх суддів буде визначено. Але немає причини чекати, щоб усіх суддів було визначено до початку функціонування суду. Це все треба вирішити, і тоді законопроект відповідатиме вимогам Венеціанської комісії", – заявила Кахконен.

Вона додала, що Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура підготували понад 90 справ проти корупціонерів та подали їх до суду, але рішень у цих справах немає. На думку Кахконен, це доводить важливість створення антикорупційного суду.

22 грудня 2017 року президент України Петро Порошенко подав до парламенту законопроект №7440 "Про Вищий антикорупційний суд".

У Світовому банку вже заявляли, що законопроект не відповідає вимогам, необхідним для надання Україні приблизно $800 млн на підтримку основних реформ.

Подати зміни до законодавчого акта вимагає і Міжнародний валютний фонд відповідно до зобов'язань України в межах програми EFF.