В Офісі президента заявили, що вступ України в НАТО підтримали вже 20 його членів, зокрема Канада

Канада виступила на підтримку членства України в НАТО, зазначив Жовква
Фото: ЕРА
10 червня під час візиту до Києва прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо ця країна стала 20-ю, яка формально підтримала ймовірний вступ України в НАТО. Це випливає з повідомлення у Facebook заступника глави Офісу президента України Ігоря Жовкви.

Його пост  реакція на спільну декларацію, яку підписали Трюдо і президент України Володимир Зеленський. "Канада повністю підтримує раду Україна – НАТО як майданчик для подальшого посилення й розширення поточної співпраці з метою сприяння реалізації шляху України до євроатлантичної сім'ї відповідно до Бухарестської декларації. Канада підтримує набуття Україною членства в НАТО, щойно це дадуть змогу умови. Україна та Канада з нетерпінням очікують на розв'язання цих питань на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року", – ідеться в документі.

"Спільна декларація чітко фіксує підтримку канадською стороною набуття Україною членства в НАТО, як тільки це дозволять умови. Це найсильніше формулювання серед усіх країн G7, які є членами НАТО", – написав Жовква.

За його словами, підтримка Канадою створення ради Україна – НАТО замість відповідної комісії Україна – НАТО  "перша подібна публічна підтримка нового механізму взаємодії України з Альянсом".

"Минуло лише 10 днів після саміту Європейської політичної спільноти в Молдові, де ми підписали спільну декларацію з Румунією, і станом на сьогодні вже маємо формалізацію підтримки членства України в Альянсі з 20 державами-членами", – оголосив Жовква.

Заступник глави ОП вважає те, що сталося, "черговим практичним кроком на євроатлантичному шляху, черговим потужним голосом на підтримку України та черговим етапом підготовки до результативного проведення Вільнюського саміту НАТО в липні".

Членами НАТО є 31 країна.

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі окупації Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Курс на вступ до Альянсу зафіксовано у Конституції України.

У 2018 році НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020-го Україна набула статусу партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року в Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначали, що Альянс підтримує входження України в НАТО.

30 вересня 2022 року – після того, як президент країни-агресора Росії Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України, – Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за прискореною процедурою.

Генсек Альянсу Єнс Столтенберг 30 листопада минулого року заявив, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога і в цьому їй допомагають члени Альянсу.

Український президент приєднається до делегацій 40 країн – членів і партнерів Альянсу на саміті у Вільнюсі влітку 2023 року.

1 червня на саміті Європейської політичної спільноти в Молдові Зеленський заявив, що Україні у 2023 році потрібні "чіткі" запрошення в НАТО і ЄС, а також гарантії безпеки на шляху до Альянсу.

8 червня Politico повідомило, що союзники України на Заході ще не готові надати їй гарантії безпеки для підтримання довгострокового виживання.