У "Роттердам плюс" немає складу злочину – САП

28 серпня САП повідомила про закриття справи "Роттердам плюс"
Фото: zik.ua

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко зазначив, що зібрані у справі "Роттердам плюс" докази не дають підстав стверджувати про вчинення злочину.

Досудове розслідування у справі "Роттердам плюс" не змогло встановити фактів вчинення злочину або шкоди від дії формули, заявив 23 вересня на засіданні Вищого антикорупційного суду, яке транслювали в YouTube ВАКС, прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко.

"Майже три з половиною роки тривало досудове розслідування. Майже три з половиною роки ми намагалися довести наявність складу злочину в діях осіб. Ми – це я маю на увазі сторона обвинувачення, у тому числі ті детективи, які сьогодні виступають проти сторони обвинувачення. Але, ваша честь, це не полювання на відьом... Не можна брати людей і просто спрямовувати до суду – нехай суд розбереться, – сказав він. – Ми вважаємо, що доказів недостатньо. Недостатньо саме тому, що є великі сумніви і не підтверджено в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом, належними та допустимими доказами завдання тяжких наслідків у результаті можливого скоєння злочину. Тому прошу відмовити в задоволенні скарги і залишити постанову чинною".

"5 канал" пише, що після суду прокурор ще раз підтвердив журналістам, що зібрані докази не дають підстав стверджувати про вчинення злочину.

"Можна однозначно сказати, що немає провини і немає збитків, – сказав Пономаренко. – Оскільки експертами не встановлено наявності шкоди, тому справу мною закрито за відсутністю складу правопорушення".

Суд закінчив розгляд скарги екснардепа Віктора Чумака та вийшов для ухвалення рішення, яке збирається оголосити вранці 24 вересня.

28 серпня САП повідомила про закриття справи "Роттердам плюс" у частині, що стосується підозрюваних, через відсутність достеменних і вичерпних доказів завдання збитків. 8 серпня спливав термін проведення розслідування, яке триває 3,5 року, із березня 2017-го. Згідно із Кримінальним процесуальним кодексом, до 8 серпня 2020 року НАБУ зобов'язане було завершити розслідування, а САП – передати справу до суду або закрити у зв'язку з відсутністю складу злочину.

9 вересня адвокатка сторони захисту Ірина Одинець опублікувала постанову прокуратури, із якої випливає, що в діях осіб, яким рік тому висунули підозри, немає склад злочину і довести їхню провину в суді неможливо.

Чумак заперечує разом із НАБУ рішення прокуратури про закриття справи.