В Україні підготували 14 бригад, але лише три укомплектовано необхідним озброєнням – Зеленський

Cили оборони "без сумніву" зупинять наступ окупантів на Донбасі, зазначив Зеленський
Фото: 116 окрема механізована бригада / Facebook (ілюстративне)

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю французьким ЗМІ розповів про проблему оснащення українських бригад. Текст 31 липня опублікувало Liberation.

Відповідаючи на запитання про наступ російських окупантів на Донбасі, Зеленський розповів, що Україна підготувала 14 бригад для захисту своєї території і як резерв, але з них лише три оснащено необхідним західним озброєнням, яке надійшло від партнерів у межах пакетів допомоги.

Президент висловив подяку за допомогу на "мільярди", наголосивши, що українським бригадам потрібні снаряди, які вони використовують щодня.

За словами Зеленського, сили оборони "без сумніву" зупинять наступ окупантів на Донбасі, але "ціна, яку доведеться заплатити, – це час, а час обчислюється людськими життями". Україна потребує додаткового озброєння і ППО, щоб запобігти ударам російських військових літаків, зазначив глава держави.

Крім того, росіяни бояться відступати, бо їх убивають співвітчизники, додав президент.

Також, як зазначив Зеленський, у сил оборони немає можливості використовувати всю зброю так, як вони вважають за потрібне, щоб зупинити ворога.

Глава держави поінформував, що РФ концентрує свої зусилля на покровському напрямку в Донецькій області, а також у напрямку Костянтинівки й Торецька.

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв Зеленський, російські окупанти контролювали приблизно 26% території України.

10 травня країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. За даними Зеленського, співвідношення втрат під час цього наступу становило восьмеро росіян на одного українця.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 22 липня повідомив, що росіяни не зважають на високий рівень втрат і далі атакують на багатьох ділянках лінії зіткнення, зокрема на покровському й торецькому напрямках.