Зеленський: Україна ніколи не віддасть своїх територій, це було б порушенням Конституції. Референдум? Це має захотіти народ

Зеленський не думає, що Україна має звільняти всі свої території силою зброї
Фото: president.gov.ua

Будь-яке питання, яке стосується територіальної цілісності України, не може вирішити президент, одна людина, без українського народу. Про це в інтерв'ю французьким ЗМІ, яке 31 липня опублікувало Liberation, заявив президент України Володимир Зеленський.

Відповідаючи на запитання щодо можливості поступитися українською територією для досягнення справедливого й міцного миру, президент зазначив, що це суперечить Конституції України.

За словами Зеленського, "Україна ніколи не віддасть своїх територій, бо це було б порушенням Конституції".

Говорячи про ймовірне проведення референдуму щодо цього питання, Зеленський наголосив, що "це має захотіти український народ".

На думку президента, це "не найкращий варіант", бо Україна має справу з нелегітимним російським президентом Володимиром Путіним, і "для нього буде перемогою", якщо він отримає частину українських територій.

Як вказав Зеленський, "навіть пізніше, якщо конфлікт буде заморожено, він може повернутися".

Президент додав, що не думає, що Україна має звільняти всі свої території силою зброї, бо "це коштуватиме багато часу й людських життів".

Україна може деокупувати території в дипломатичний спосіб, вважає Зеленський.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Із 15-го до 16 червня 2024 року у швейцарському Бюргенштоку проводили саміт миру. На ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених та українських дітей, яких викрала Росія. За словами президента, присутність РФ на другому саміті миру свідчитиме, що вона вирішила закінчити війну.

Зеленський в інтерв'ю ВВС, опублікованому 18 липня, заявив, що гарячу стадію війни може бути закінчено до кінця року. Ніхто не погодиться на війну, яка триватиме ще 10 років, наголосив президент в інтерв'ю, оприлюдненому 20 липня.