В Україну запросили очільника МЗС Китаю – Тихий

За словами речника МЗС України, китайська сторона зацікавилася пропозицією
Фото: EPA

Міністерство закордонних справ України запросило главу МЗС Китаю Ван І приїхати в Україну. Про це повідомив речник українського відомства Георгій Тихий на брифінгу 30 липня, який МЗС оприлюднило у Facebook.

За словами Тихого, запрошення було не традиційно протокольним, а "справжнім".

"Ми готові вітати міністра Ван І в Україні, щоб він на власні очі побачив наслідки російської агресії проти нашої країни і щоб провести глибші двосторонні розмови з ним щодо низки регіональних і двосторонніх питань", – сказав представник МЗС України.

Тихий зазначив, що китайська сторона зацікавилася пропозицією, однак дати ймовірного візиту китайських представників не вказав.

Контекст:

Китай від початку повномасштабного нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію і закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними США, постачає їй продукцію для військової техніки.

23 липня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба з робочим візитом прибув до Китаю. Це перший візит міністра закордонних справ України до КНР із 2012 року.

Тема миру в Україні була основною на переговорах із Ван І, зазначив Кулеба. Він розповів, що після зустрічі "вийшов задоволеним і з бажанням перекурити". Якщо повага до територіальної цілісності, а також "стійкий і справедливий мир" залишаться в основі китайського підходу до припинення війни й відновлення миру в Україні, то "все буде добре", наголосив Кулеба.