МЗС Китаю заявило, що Київ готовий вести переговори з Москвою. Кулеба уточнив

За даними ЗМІ, переговори Кулеби й Ван І тривали понад три години
Фото: mfa.gov.cn

Глава МЗС України Дмитро Кулеба 24 липня зустрівся в Гуанчжоу з міністром закордонних справ Китаю Ван І, вони обговорювали, зокрема, війну й імовірність переговорів між Росією та Україною. Про це повідомили МЗС обох країн.

У пресрелізі китайського відомства війну, розпочату російським агресором, традиційно називають "кризою в Україні".

Ван І зазначив, що "конфлікт досі триває й існують ризики його ескалації та поширення", а також підкреслив, що Китай завжди був твердо відданий "політичному врегулюванню кризи".

"Китай вважає, що врегулювання всіх конфліктів має зрештою повернутися за стіл переговорів; урегулювання всіх спорів мають досягати через політичні канали. Останнім часом і Україна, і Росія різною мірою посилають сигнали про свою готовність до переговорів. Хоча умови й час ще не дозріли, ми підтримуємо всі зусилля, які сприяють миру, і готові й далі відігравати конструктивну роль у припиненні вогню, припиненні війни й відновленні мирних переговорів", – ідеться в повідомленні.

У тексті наголошують, що розроблений Китаєм і Бразилією "мирний план" "втілює в собі найбільший спільний знаменник міжнародної спільноти й дістав широкий відгук та підтримку". Його описують як "консенсус із шести пунктів, що охоплює три принципи врегулювання конфліктів, три елементи мирних переговорів, три проблеми гуманітарного захисту, а також запобігання ядерним ризикам, забезпечення стабільності ланцюжка виробництва й постачань".

За версією МЗС Китаю, Кулеба заявив, що українська сторона "уважно вивчила" "мирний план", який презентували Китай і Бразилія.

"Україна бажає й готова брати участь у діалозі та переговорах із Росією. Звичайно, переговори мають бути розумними й предметними, спрямованими на досягнення справедливого та міцного миру", – наводить МЗС Китаю слова Кулеби.

Водночас у пресрелізі українського МЗС його слова звучать інакше.

"Кулеба довів послідовну позицію України, яка полягає в готовності вести переговорний процес із російською стороною на певному етапі, коли Росія буде готова вести переговори доброчесно, але наголосив, що наразі такої готовності з російського боку не спостерігається", – ідеться в тексті.

За версією МЗС України, головною темою обговорень у Гуанчжоу став пошук шляхів припинення російської агресії й імовірної ролі Китаю в досягненні стійкого та справедливого миру.

"Переконаний, що справедливий мир в Україні відповідає стратегічним інтересам Китаю, а роль Китаю як глобальної сили миру є важливою", – заявив Кулеба під час зустрічі з китайським колегою.

Глава МЗС України наголосив, що російська агресія стоїть не лише на шляху розвитку України, але також "заважає міжнародній стабільності, розвитку добросусідських відносин, і, зокрема, розвитку торгівлі між Китаєм та Європою". Він окремо нагадав, що Україна розпочала переговори про вступ до Європейського союзу й запропонував обговорити двосторонні відносини, зокрема через призму майбутнього членства України в ЄС і відносин Китаю з Європою.

Міністр окремо поінформував колегу про результати саміту миру у Швейцарії й "роз'яснив логіку подальших кроків у впровадженні формули миру як шляху до справедливого завершення російської агресії". Китайсько-бразильського "мирного плану" у пресрелізі українського МЗС не згадують.

Під час переговорів сторони також обмінялися думками щодо актуального стану й перспектив розвитку двосторонніх відносин, а також міжнародного порядку денного.

Reuters пише з посиланням на джерело в українській делегації, що переговори Кулеби й Ван І тривали понад три години – довше, ніж планували, і це була "дуже глибока й конкретна розмова".

Контекст:

Кулеба прибув у Китай із робочим візитом 23 липня. Це перший візит міністра закордонних справ України в КНР із 2012 року.

Китай із початку повномасштабного нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію й закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними США, постачає їй продукцію для військової техніки.

Великий план мирного врегулювання війни в Україні, який містить 12 пунктів, Китай оприлюднив 24 лютого 2023 року, у першу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Цей "мирний план" зі скепсисом зустріли на Заході.

Президент України Володимир Зеленський казав, що Китай має "підтримати формулу миру", яку пропонує Україна, і "виступати за гарантії безпеки".

11 червня 2024 року Китай, який відмовився брати участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, запропонував провести "справжню" мирну конференцію за участю України й Росії. Окрім того, Китай і Бразилія почали просувати власний "мирний план".

8 липня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав в інтерв'ю CBS, що війна РФ демонструє, наскільки тісно пов'язані між собою Китай, Північна Корея, Іран і РФ. "Китай – головний пособник російської воєнної агресії проти України", – заявив він.