Кулеба прибув у Китай. У центрі переговорів – питання миру

Кулеба про візит до Китаю: Розмова про мир в Україні варта будь-яких зусиль
Фото: dmytro_kuleba / Instagram

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 23 липня прибув до Китаю на переговори з главою МЗС КНР Ван І. У центрі переговорів буде питання миру, повідомив Кулеба в Instagram.

"Попереду розлогі, детальні, предметні переговори з китайським колегою Ван І щодо шляхів до справедливого миру. Маємо уникнути конкуренції мирних планів. Дуже важливо, що Київ і Пекін ведуть прямий діалог й обмін позиціями", – написав Кулеба.

Він зазначив, що на зустрічі міністри обговорять двосторонні відносини.

"Переконаний, що після того, як Україна почала переговори про вступ до Євросоюзу, Китаю варто поглянути на відносини з нашою державою крізь призму своїх стратегічних відносин з Європою", – сказав глава українського МЗС.

Кулеба зазначив, що це перший двосторонній візит міністра закордонних справ України у КНР із 2012 року.

В опублікованому відео міністр говорить, що дорога зайняла в нього два дні, але це того варте. "Розмова про мир в Україні варта будь-яких зусиль і будь-якого часу", – підкреслив Кулеба.

Контекст:

Китай від початку повномасштабного нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію й закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

Великий план мирного врегулювання війни в Україні, який містить 12 пунктів, Китай оприлюднив 24 лютого, у першу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Цей "мирний план" зі скепсисом зустріли на Заході.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що Китай має "підтримати формулу миру", яку пропонує Україна, і "виступати за гарантії безпеки".

11 червня 2024 року Китай, який відмовився брати участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, запропонував провести "справжню" мирну конференцію за участю України й Росії. Агентство Bloomberg повідомляло, що КНР і Бразилія планують виступити "з конкурентною ініціативою".

8 липня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав в інтерв'ю CBS, що війна РФ демонструє, наскільки тісно пов'язані між собою Китай, Північна Корея, Іран і РФ. "Китай – головний пособник російської воєнної агресії проти України", – заявив він.

Про те, що Кулеба здійснить візит до Китайської Народної Республіки, повідомив речник МЗС Георгій Тихий 22 липня.