У МЗС Китаю заявили, що їхня співпраця з РФ не спрямована проти "третьої сторони"

За словами Мао Нін, відносини КНР і РФ не мають стати "об'єктом зовнішнього втручання чи примусу"
Фото: EPA

У міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що ведуть із Росією "нормальну співпрацю", яка нібито не спрямована проти будь-якої третьої сторони. Про це під час брифінгу 22 липня повідомила речниця відомства Мао Нін, її цитує сайт МЗС КНР.

Таку заяву речниця зробила на тлі матеріалу Bloomberg про те, що США можуть застосувати санкції проти китайських компаній, які підтримують війну країни-агресора РФ проти України. Зокрема йшлося про банки.

"Я хочу підкреслити, що і Китай, і Росія – незалежні великі країни. Китай і Росія ведуть нормальну співпрацю, яка не спрямована проти будь-якої третьої сторони й не має стати об'єктом зовнішнього втручання чи примусу", – запевнила речниця.

За її словами, Китай рішуче відкидає усі види незаконних односторонніх санкцій і за потреби вживатиме необхідних юридичних заходів для захисту своїх законних прав та інтересів.

Також Мао Нін зазначила, що позиція щодо "української кризи" була "об'єктивною та справедливою".

"Китай не є ані творцем кризи, ані її учасником, але активно працював над тим, щоб забезпечити переговори про мир і політичне врегулювання кризи. США мають конструктивно працювати над політичним врегулюванням кризи, а не перекладати провину на Китай і вбивати клин між Китаєм й іншими країнами", – заявила представниця МЗС.

Контекст:

Китай із початку нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію й закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

На початку квітня Bloomberg написало з посиланням на джерела, що Китай посилив підтримку РФ, надає їй розвіддані, оптику для військової техніки, ракетне паливо, верстати для виробництва танків та інші товари. Президент США Джо Байден висловив стурбованість щодо цієї підтримки главі КНР Сі Цзіньпіну в розмові 2 квітня.

10 квітня заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл попередив, що Вашингтон вважатиме Пекін відповідальним, якщо Москва досягне успіхів у війні проти України на тлі поглиблення співпраці РФ і Китаю, його цитує Agence France-Presse. Зокрема, Кемпбелл наголосив, що у Вашингтоні "прямо заявили КНР, що якщо це триватиме, то вплине на відносини між США й Китаєм".