"Вакханалія насильства". Геращенко засудив поведінку учасників акції на підтримку Стерненка щодо поліцейських

Підпалений шолом поліцейського на акції під Офісом президента
Скріншот: Антон Геращенко / Facebook
Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко наголосив, що у МВС підтримують мирні протести, але категорично проти насильства й провокацій. Так він прокоментував акцію прибічників засудженого одеського активіста Сергія Стерненка, яка відбулася 23 лютого в Києві.

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко 24 лютого опублікував у Facebook відео сутичок між активістами й правоохоронцями на акції на підтримку засудженого одеського активіста Сергія Стерненка й заявив, що ця акція не була мирним протестом.

"Поліцейські та нацгвардійці – також громадяни України. У них є батьки та діти. У них є честь і гідність. Вони не заслуговують на те, щоб якийсь "парасюк" (екснардеп Володимир Парасюк був на акції, на відео він відібрав шолом у поліцейського й відніс його в натовп протестувальників. – "ГОРДОН") бризкав їм в очі сльозогінним газом, тикав в обличчя вогнем, бив та принижував. Те, що вчора було під Офісом президента, – це аж ніяк не мирний протест. Це була вакханалія насильства, яка не має нічого спільного з цінностями Революції гідності", – написав він.

Геращенко пообіцяв, що поліція й Нацгвардія захищатимуть внутрішню безпеку й громадський спокій українців. Він підкреслив, що у МВС підтримують мирні протести, але категорично проти насильства й провокацій.

"На відео – брутальне, нелюдське насильство по відношенню до поліцейських та нацгвардійців, яке не може нічим бути виправдане!" – заявив він.

23 лютого Стерненка визнали винним у справі про викрадення ексдепутата Комінтернівської райради Одеської області Сергія Щербича. Активісту інкримінували ч. 2 ст. 146 (викрадення людини), ч. 2 ст. 187 (розбій), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України. Його засудили до семи років і трьох місяців в'язниці з арештом половини всього майна. Такий самий строк дістав інший фігурант справи, активіст Руслан Демчук.

Суд постановив заарештувати активістів у залі суду. Рішення суду присутні на засіданні зустріли криками "Ганьба!".

Справу, у якій фігурує Стерненко, розслідували з 2015 року. Демчука та Стерненка заарештовували, але згодом випускали під заставу.

Стерненко заперечує причетність до інциденту. Активіст писав у Facebook 17 лютого 2021 року, що єдиний доказ у справі – свідчення Щербича. За даними прокуратури, у справі фігурують також протоколи огляду місця події та судові експертизи. Захист Стерненка наполягав, що їх було проведено з численними порушеннями. Зокрема, до ситуації й обставин події слідчі залучили свідка, імені якого не назвали й не викликали на слухання в суді, будинок Стерненка обшукували без присутності адвоката, а експертизу шумового пістолета, за словами адвокатів, провели некоректно, писав "Бабель".

Після арешту Стерненка в кількох містах України провели акції протесту, зокрема в Одесі, Житомирі та Києві під Офісом президента. На Банковій протести закінчилися сутичками з правоохоронцями. Поліція затримала 17 учасників протесту, щонайменше сімох людей травмовано. Опіки очей дістали 27 поліцейських і нацгвардійців.