ВАКС обрав запобіжний захід голові АМКУ Кириленку

Кириленко або його представники мають протягом п'яти днів внести заставу в розмірі 30,28 млн грн
Фото: Антимонопольний комітет України / Facebook

Вищий антикорупційний суд 28 серпня обрав запобіжний захід голові Антимонопольного комітету України Павлові Кириленку у вигляді застави в розмірі понад 30 млн грн. Засідання суду транслювали в YouTube ВАКС.

Водночас слідчий суддя відмовив у клопотанні обвинувачення про арешт Кириленка.

Голова АМКУ або його представники мають протягом п'яти днів внести 30,28 млн грн.

У цьому разі на Кириленка покладають обов'язки:

  • прибувати на першу вимогу до детектива НАБУ;
  • не відлучатися без дозволу детектива, прокуратора або суду з Києва;
  • повідомляти про зміну місця проживання;
  • утриматися від спілкування зі свідками;
  • здати документи, які дають право на виїзд з України;
  • носити електронний засіб контролю.

Контекст:

14 серпня детективи НАБУ повідомили про підозру в незаконному збагаченні на 56,2 млн грн і декларуванні недостовірної інформації чинного голову держоргану зі спеціальним статусом. "Досудовим розслідуванням установлено, що у 2020–2023 роках вказана особа, обіймаючи посаду керівника обласної державної адміністрації, набула 21 об'єкта нерухомого майна й одного люксового автомобіля шляхом реєстрації права власності на родичів своєї дружини", – ішлося в повідомленні.

У САП не назвали імені чиновника, але, як зазначили в Центрі протидії корупції в Telegram, ідеться про голову Антимонопольного комітету України Кириленка.

Рада призначила Кириленка головою АМКУ у вересні минулого року. До цього, з липня 2019 року, він обіймав посаду голови Донецької ОВА.

САП і НАБУ відкрили стосовно Кириленка кримінальне провадження за статтями "незаконне збагачення" й "декларування недостовірної інформації" 22 березня 2024 року – наступного дня після виходу матеріалу "Схем" (проєкт "Радіо Свобода"), у якому журналісти виявили, що сім'я чиновника в період 2020–2023 років придбала нерухомість і автомобілі загальною ринковою вартістю понад 70 млн грн.

У розслідуванні йдеться про великий маєток і дві земельні ділянки під Києвом, 200 м&³2; офісної нерухомості у столиці, два кросовери, три квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах Києва й чотири апартаменти з паркомісцями в Ужгороді, оформлені на батьків і бабусю дружини. За даними "Схем", ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів сім'ї забракло б, щоб придбати все це майно.