Верховна Рада ухвалила закон про фінансові послуги та фінансові компанії

Нацбанк привітав ухвалення нового закону, який стане рамковим для всіх фінпослуг в Україні
Фото: depositphotos.com
Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №5065 "Про фінансові послуги та фінансові компанії". Рішення підтримало 248 депутатів, передає кореспондент "ГОРДОН".

Законопроєкт вносить зміни до Цивільного кодексу, законів України "Про Національний банк України", "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", "Про банки та банківську діяльність" і низку інших.

Він визначає термінологію, яку використовують у законодавстві щодо регулювання ринків фінансових послуг; види фінансових послуг; основи взаємодії надавача фінансових послуг із клієнтами та захисту їхніх прав; основні засади діяльності щодо надання фінансових послуг; основи державного регулювання та нагляду за діяльністю з надання фінансових послуг.

Нацбанк привітав ухвалення нового закону і назвав його головні нововведення:

  • пропорційні вимоги до мінімального розміру власного капіталу фінкомпаній та ломбардів залежно від послуг;
  • спрощення порядку придбання або збільшення суттєвої участі у фінансовій компанії чи ломбарді – воно більше не вимагатиме попереднього погодження регулятора;
  • ризик-орієнтовані регулювання та нагляд (вимоги та правила нагляду за фінустановами залежатимуть від їхніх розміру, виду діяльності, значущості та ризиків), а також запровадження нагляду за ринковою поведінкою;
  • спрощення доступу на ринок для фінкомпаній та ломбардів та нові можливості для них;
  • нові вимоги, що мають підвищити якість корпоративного управління;
  • можливість для фінустанов передати низку своїх функцій на аутсорсинг;
  • можливість для НБУ застосовувати заходи раннього втручання для запобігання порушенням;
  • створення регуляторної платформи для випробування інноваційних послуг.

Закон набуде чинності з 1 січня 2024 року.

Контекст:

У першому читанні цей законопроєкт було ухвалено 27 квітня.

У лютому в Нацбанку пояснювали, що документ стане рамковим законом для всіх фінпослуг в Україні та визначить єдині базові підходи до їх регулювання й захисту прав споживачів, а також регулювання фінансових компаній та ломбардів.

Наразі чинним є закон "Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг", який ухвалили 2001 року і відтоді комплексно не переглядали.