Верховний Суд відкрив провадження про скасування Зеленським призначення Тупицького суддею КСУ

Судді КСУ Тупицький і Касмінін оскаржили указ президента про скасування їх призначення
Фото: Конституційний Суд України - офіційна сторінка / Facebook

Верховний Суд України призначив на 29 квітня засідання з розгляду справи про оскарження головою Конституційного Суду України Олександром Тупицьким указу президента Володимира Зеленського. Про це повідомила пресслужба Верховного Суду в Telegram.

5 квітня Касаційний суд у складі Верховного Суду прийняв позовну заяву до розгляду і відкрив провадження у справі №9901/96/21 за позовом Тупицького. Засідання призначено на 10.00.

Верховний Суд 5 квітня прийняв до розгляду і відкрив провадження у справі №9901/97/21 за позовом судді КСУ Олександра Касмініна, який оскаржив указ президента України від 27 березня 2021 року №124/2021 "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України" в частині скасування указом президента України від 17 вересня 2013 року №513 про своє (позивача) призначення суддею Конституційного Суду України.

Обидва позови надійшли до суду 29 березня.

Контекст:

27 березня 2021 року було опубліковано указ президента Володимира Зеленського, яким він скасував указ експрезидента Віктора Януковича про призначення Тупицького і Касмініна суддями КСУ. Зеленський повідомив, що скасував указ у межах перевірки всіх чинних указів і розпоряджень Януковича на предмет загрози національній безпеці.

Представник президента в КСУ Федір Веніславський сказав, що Тупицький із 2014 року "стояв на стороні країни-агресора". Він вважає указ Зеленського законним.

30 березня Тупицький оскаржив указ Зеленського про скасування його призначення суддею КСУ.