Верховний суд США відмовився відкладати вирок Трампу у справі про виплати порноакторці – Reuters

30 травня суд присяжних у Нью-Йорку визнав Трампа винним за 34 пунктами обвинувачення
Фото: ЕРА

Верховний суд США 5 серпня відхилив клопотання про зупинення ухвалення вироку експрезидентові США Дональду Трампу у зв'язку з його засудженням за обвинуваченням у виплатах порнозірці. Про це повідомляє Reuters.

Водночас судді залишили чинною постанову про заборону на публікацію інформації до закінчення президентських виборів у США, які відбудуться 5 листопада, зазначає агентство.

Рішення ухвалили у відповідь на поданий 3 липня позов штату Міссурі, у якому стверджували, що справа проти Трампа порушує передбачене конституцією США право виборців штату розглядати його як кандидата у президенти від республіканців.

Контекст:

Трампу висунули обвинувачення за чотирма кримінальними справами. Його обвинувачують, зокрема, у спробі змінити результати виборів 2020 року в Джорджії, організації штурму Капітолія, зберіганні вдома секретних документів.

30 травня суд присяжних у Нью-Йорку визнав Трампа винним у фальсифікації ділової документації з метою шахрайства на виборах (за всіма 34 пунктами обвинувачення) у справі про виплати порноакторці Стормі Деніелс за мовчання.

Розслідування про виплату "грошей за мовчання" розпочали ще за президентства Трампа. Газета The Wall Street Journal повідомила в січні 2018 року, що в жовтні 2016-го, за місяць до виборів президента США, адвокат Трампа Майкл Коен домовився з адвокатом порноакторки про виплату їй $130 тис. за нерозголошення інформації про ймовірний інтимний зв'язок із бізнесменом. Тоді Коен відкинув цю інформацію, але згодом визнав, що платив гроші. Сам Трамп заперечував зв'язок.

Рішенням від 1 липня Верховний суд надав Трампу значний кримінальний імунітет за дії, скоєні на посаді. Це практично гарантувало, що Трамп не постане перед судом у справі про підрив федеральних виборів до виборів. Його адвокати, посилаючись на рішення про імунітет, намагалися скасувати вирок у справі про гроші порноакторці.

1 серпня Апеляційний суд штату Нью-Йорк відхилив скаргу Трампа на постанову про нерозголошення інформації у кримінальній справі, де його засудили за обвинуваченнями, пов'язаними з виплатою грошей Деніелс за мовчання.