Ветерану АТО Пекельному, який смертельно поранив нападника, пом'якшили запобіжний захід

Ветерану Пекельному призначили нічний домашній арешт
Фото: tea.court.gov.ua
Тернопільський апеляційний суд 17 травня змінив запобіжний захід ветерану АТО Андрієві Пекельному, який смертельно поранив одного з кількох нетверезих чоловіків, які ввірвалися в його будинок. Про це повідомила пресслужба суду.

Замість цілодобового домашнього арешту підозрюваному призначили нічний домашній арешт – із 22.00 до 7.00. Також ветеран має здати свій закордонний паспорт і на першу вимогу прибути до слідчого, прокурора або до суду.

24-річного ветерана АТО Пекельного підозрюють в умисному вбивстві під час перевищення меж необхідної оборони (ст. 118 Кримінального кодексу України).

Адвокат просив не застосовувати до підозрюваного запобіжного заходу. Він зазначив, що його підзахисний молодий, учасник АТО і захищав незалежність України, його позитивно характеризують за місцем проживання, також він утримує матір і брата, які є інвалідами.

Фото: tea.court.gov.ua

24-річного ветерана АТО підозрюють в умисному вбивстві під час перевищення меж необхідної оборони (ст. 118 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на строк до двох років.

Контекст:

2 травня в селі Глещава Тернопільської області ветеран на дискотеці зробив зауваження групі із шістьох осіб, зав'язався конфлікт. Пекельний пішов додому і закрився в будинку. Він живе з матір'ю.

Його наздогнали опоненти, вибили двері. Після цього, за даними поліції, сталася бійка, під час якої Пекельний, захищаючи себе і матір, ударив одного із кривдників ножем. Той відбіг на 300 метрів і помер унаслідок крововтрати.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає передчасним і необґрунтованим висунення підозри Пекельному. Глава МВС зазначив, що ветеран був змушений застосувати холодну зброю для самозахисту.

Один з адвокатів Пекельного, Віталій Коломієць, розраховує, що кримінальне провадження стосовно ветерана закриють на підставі ч. 3 ст. 36 Кримінального кодексу України (необхідна самооборона).