"Збережеться проукраїнська більшість". Стали відомі попередні результати виборів у Європарламент

У Європарламенті буде 720 депутатів
Фото: ЕРА

За результатами виборів у Європейський парламент, які завершилися 9 червня, найбільшу підтримку здобули Європейська народна партія, Прогресивний альянс соціалістів і демократів, а також ліберально-центристська партія "Відновлення". Про це 10 червня повідомляє сайт Європарламенту.

За попередніми даними, правоцентристську ЄНП, яка підтримує Україну в боротьбі з російською агресією, представлятимуть 186 депутатів у 720-місному Європарламенті.

Друге місце на виборах посів Прогресивний альянс соціалістів і демократів (S&D), ця політична сила здобула приблизно 134 мандати.

На третьому місці із 79 представниками в Європарламенті – ліберально-центристська партія "Відновлення" (Renew Europe).

У Європейський парламент проходять також "Європейські консерватори й реформісти" (ECR), ультраправа "Ідентичність і демократія" Марін Ле Пен (ID), "Зелені" та Європейський вільний альянс (Greens/EFA), "Об'єднані ліві" (GUE/NGL), 46 позафракційних і ще 55 депутатів, обраних від інших партій, яких немає в Європарламенті.

Скріншот: results.elections.europa.eu

"Радіо Свобода" проаналізувало попередні результати виборів у Європарламент й зробило висновок, що "в цій інституції збережеться проукраїнська більшість".

"Незважаючи на всі заголовки про сплеск популярності правих популістів, головний висновок із виборів до Європейського парламенту полягає у тому, що три найбільші політичні групи залишаються незмінними", – зазначає видання.

Контекст:

Вибори до Європарламенту відбувалися з 6-го до 9 червня.