Вищий антикорупційний суд заочно заарештував ексголову правління "ПриватБанку" Дубілета

Дубілет просив вручити йому підозру і допитати на території консульства України в Ізраїлі, стверджує його захист
Фото: forbes.net.ua
Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно заарештував колишнього голову правління "ПриватБанку" Олександра Дубілета, якого підозрюють у розтраті коштів банку перед його націоналізацією наприкінці 2016 року. Засідання транслювали на YouTube-каналі суду.

Захист Дубілета пояснив, що він із 2017 року живе в Ізраїлі, має громадянство цієї країни і не може прилетіти в Україну, оскільки Ізраїль заборонив своїм громадянам відвідувати Україну через пандемію.

Адвокати Дубілета також наполягали на тому, що їхній клієнт не дістав статусу підозрюваного, оскільки йому не було належно вручено повідомлення про підозру. За їхніми словами, він не одержував жодних документів від НАБУ, хоча неодноразово просив вручити йому підозру, допитати на території консульства України в Ізраїлі.

Обвинувачення вважає, що в Дубілета немає перешкод, щоб приїхати у країну і бути присутнім на судовому засіданні.

Прокурор Борис Василенков заявив, що протягом останніх двох років Дубілет 388 днів жив в Україні, а за останні п'ять років жодного разу не літав до Ізраїлю, тому немає підтверджень його постійного проживання в цій країні. За його словами, востаннє Дубілет вилетів з України у грудні 2020 року і назад не повертався. Із квітня цього року його місце проживання для сторони обвинувачення невідоме.

Суддя Сергій Мойсак задовольнив клопотання обвинувачення про арешт Дубілета "строком до його затримання і розгляду клопотання про обрання нового запобіжного заходу".

Контекст:

Дубілета та ще двох колишніх топменеджерів підозрюють у розтраті коштів "ПриватБанку". За даними слідства, 2016 року Дубілет, ексзаступниця голови правління "ПриватБанку" Людмила Шмальченко та екскерівниця департаменту міжбанківських операцій Надія Конопкіна організували схему виведення з банку $314,9 млн (8,2 млрд грн за тодішнім курсом Національного банку України).

23 лютого детективи НАБУ повідомили трьох колишніх топменеджерів "ПриватБанку" про підозру в розтраті понад 136,9 млн грн. За даними ЗМІ, ідеться про колишнього першого заступника голови правління банку Володимира Яценка, Олександра Дубілета та екскерівницю одного з підрозділів фінустанови Олену Бичихіну.

15 березня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозри щодо епізоду про розтрату 8,2 млрд грн.

29 березня в.о. глави САП Максим Грищук повідомив, що Дубілета оголосили в розшук, оскільки він переховується від слідства. Сам Дубілет це заперечував – за його словами, правоохоронним органам відомо, що він живе в Ізраїлі, і до карантинних заходів брав участь у всіх слідчих діях.

"ПриватБанк" – найбільший комерційний банк в Україні – було націоналізовано 19 грудня 2016 року. Україна докапіталізувала його на 155 млрд грн. Раніше банк належав бізнесменам Ігореві Коломойському і Геннадієві Боголюбову.

У грудні 2017 року "ПриватБанк" подав до суду на своїх колишніх власників. Позивачі стверджують, що бізнесмени вивели з банку приблизно $2 млрд, провівши низку незаконних операцій. Колишні власники зі свого боку заперечують його націоналізацію. 2019 року суд визнав її незаконною. Національний банк України це рішення оскаржив. Судові розгляди тривають.