"Із 2014 року стояв на стороні країни-агресора". Веніславський назвав підстави для звільнення голови КСУ

Веніславський: Дії пана Тупицького точно суперечать інтересам національної безпеки
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський скасував указ президента-втікача Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного суду. У такий спосіб він виконав рішення Ради нацбезпеки і оборони про перегляд усіх указів Януковича, потенційно загрозливих для нацбезпеки України, підкреслив представник президента у КСУ Федір Веніславський.

Рішення президента України Володимира Зеленського звільнити Олександра Тупицького з посади голови Конституційного Суду України є законним. Про це представник президента у КСУ Федір Веніславський сказав "РБК-Україна".

Він зазначив, що Зеленський діяв у межах виконання рішення Ради нацбезпеки і оборони про перегляд усіх указів  президента-втікача Віктора Януковича, потенційно загрозливих для нацбезпеки України.

За словами представника президента, у березні 2014 року Тупицький під час розгляду у КСУ справи про конституційність "кримського референдуму" не підтримав рішення колег-суддів про його незаконність і написав особливу думку.

"З юридичної точки зору особлива думка є гарантією діяльності судді КСУ, але її зміст, спрямованість відображає цінності та інтереси, моральні орієнтири судді. У цьому випадку Тупицький фактично показав, що він ще із 2014 року стояв на стороні країни-агресора", – зазначив Веніславський.

Окрім того, голова КСУ, на думку представника президента, незаконно оформив купівлю ділянки у Криму, чим сприяв легалізації анексії півострова.

"Усе це в сукупності абсолютно дає право говорити, що дії пана Тупицького точно суперечать інтересам національної безпеки, територіальної цілісності та національного суверенітету", – сказав він.

Веніславський вважає указ Зеленського про скасування указу Януковича щодо призначення Тупицького і його колеги-судді Олександра Касмініна законним і виданим у межах повноважень президента.

На його думку, із 27 березня цього року Тупицький втратив повноваження судді і жодного додаткового рішення або підтвердження з боку Великої палати КСУ для цього не потрібно.

27 березня Зеленський скасував указ від 14 травня 2013 року про призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду України.

Тупицького підозрюють у підкупі свідка і введенні в оману суду внаслідок свідомо неправдивого показання свідка. 28 грудня 2020 року він мав з'явитися в Офіс генпрокурора України для вручення підозри. Як розповіли в Офісі генпрокурора, Тупицький повідомив, що не може прибути за сімейними обставинами, але не надав документів про поважність причин неявки. Повідомлення про підозру Тупицькому надіслали поштою. У Держбюро розслідувань зазначили, що він одержав повідомлення про підозру, хоч і заперечує це.

Журналісти програми "Схеми" (спільний проєкт "Радіо Свобода" і "UA:Перший") повідомляли, що Тупицький фігурує у провадженні щодо ексголови Вищого господарського суду Віктора Татькова, якого підозрюють у заволодінні активами Зуївського енергомеханічного заводу. За даними журналістів, Тупицький брав тіньову участь у приватизації цього заводу.

28 грудня Офіс генерального прокурора надіслав Зеленському клопотання про усунення Тупицького з посади судді КСУ строком на два місяці, а 29 грудня глава держави підписав відповідний указ. 26 лютого Зеленський продовжив строк усунення голови КСУ ще на місяць.

30 грудня КСУ опублікував заяву, в якій підкреслив, що не усуватиме Тупицького з посади, незважаючи на указ Зеленського. У суді заявили, що указ Зеленського не відповідає Конституції, оскільки вона не дає президенту права й узагалі не передбачає можливості усувати суддів КСУ.

Представник президента у КСУ Федір Веніславський вважає, що президент має право усунути Тупицького. Він говорив, що такі повноваження глави держави передбачено Кримінальним процесуальним кодексом.

У КСУ в січні заявили, що співробітники Управління держохорони не пускають Тупицького в будівлю суду. У КСУ зазначали, що хоч його й усунули з посади судді Конституційного Суду, він має керувати судом. Тупицький звернувся зі скаргою до генпрокурорки України Ірини Венедіктової і звернувся до Окружного адміністративного суду Києва. Зараз Тупицький працює дистанційно.