Із НБУ звільнився ще один директор департаменту. Третій упродовж доби

Новаковський заявив про відновлення "совкових" практик за нинішнього правління НБУ
Фото: Oleg Novakovskyi / Facebook
1 липня в Національному банку України припинив роботу директор департаменту супроводу кредитів Олег Новаковський.

Про це він повідомив у Facebook.

"Найголовніший підсумок – з абсолютною впевненістю можу гарантувати, що жоден рефінанс за ці шість років не був виданий (так само, як і не був не виданий) "із метою одержання неправомірної вигоди для себе і/або інших невстановлених осіб" або "тому, що так вирішило керівництво". Я був щасливий працювати разом із неймовірними професіоналами і сильними особистостями. Працювати в організації, яка довела, що державна установа в Україні може бути сучасною, прогресивною, ціннісною і ефективною. Яка, на жаль, продемонструвала також і те, що начебто забуті "совкові" практики можуть бути відновлені швидше, ніж за рік", – написав він.

Новаковський подякував за принциповість і сміливість минулому складу правління НБУ.

За даними LIGA.net, найближчим часом заяву про звільнення може написати директор департаменту виїзних перевірок Денис Новіков.

Контекст:

1 липня 2020 року подав у відставку тодішній голова НБУ Яків Смолій, як він повідомив, через "систематичний політичний тиск на НБУ" з боку влади. Виступаючи в Раді перед звільненням, він заявив, що від нього вимагали ухвалювати економічно необґрунтовані рішення, які могли завдати шкоди українській економіці.

Його місце посів Кирило Шевченко. Після цього в керівництві НБУ з команди Смолія залишилися тільки заступники голови НБУ Катерина Рожкова та Дмитро Сологуб.

Сологуб на тлі скандалу, пов'язаного з оголошенням догани йому і Рожковій, залишає роботу у НБУ і переходить у МВФ. Останній день роботи Сологуба в Нацбанку – 12 липня.

30 червня голова департаменту ліцензування Нацбанку Олександр Бевз повідомив, що вся команда керівників департаменту подала у відставку через відхід керівництвом НБУ від стандартів прозорого ухвалення рішень своєчасної та об'єктивної комунікації, незалежної роботи колегіальних органів регулятора.

На думку Бевза, нинішня ситуація у НБУ загрожує відкочуванням реформ у банківській сфері та регулюванні небанківського сектору. Пізніше про згоду з його позицією і намір також подати у відставку повідомив директор департаменту фінансової стабільності Національного банку України Віталій Ваврищук.

У НБУ заявили, що департамент ліцензування складається зі 107 осіб, із яких звільнилося тільки дев'ятеро, і департамент продовжує працює у штатному режимі.