"За майбутнє": Спорткомплекс "Олімпієць" в Одесі, де влада збирається розміщувати хворих на COVID-19, абсолютно до цього не пристосований

Перетворення спорткомплексу на шпиталь – це вирок сотням інфікованих коронавірусом, які туди можуть потрапити, заявили в партії
Фото: zamajbutne.com.ua

В одеському "Олімпійці" через недостатню потужність електромереж не працює система вентиляції, взимку температура не підіймається вище ніж 10 градусів, на стінах грибок і стара штукатурка, немає води, не дотримано норм протипожежної безпеки, заявили в партії "За майбутнє".

Рішення Міністерства охорони здоров'я про розміщення хворих на COVID-19 в одеському спорткомплексі "Олімпієць" призведе до збільшення смертності серед пацієнтів через його повну непристосованість до такого завдання та загальну розруху, заявили 16 жовтня в партії "За майбутнє". У політсилі вимагають відставки міністра охорони здоров'я Максима Степанова, який, на думку партійців, не зміг належним чином розгорнути тимчасові госпіталі, де були б належні умови для лікування.

"Спорткомплекс "Олімпієць" в Одесі, де влада збирається розміщувати хворих на COVID-19, абсолютно до цього не пристосований. Сьогодні там триває капітальний ремонт, який ще далекий від завершення. Перетворення спорткомплексу на шпиталь – це вирок сотням інфікованих коронавірусом, які туди можуть потрапити. По-перше, в "Олімпійці" через недостатню потужність електроенергії не працює система вентиляції, що критично важливо для лікування. По-друге, взимку там суцільні протяги й температура всередині приміщення не підіймається вище 10 градусів. Включити кондиціонери на обігрів тут немає можливості", – заявила лідерка жіночого руху "За майбутнє" Ірина Суслова.

Вона підкреслила, що пацієнти просто замерзатимуть на ліжках.

"По-третє, на стінах грибок, стара штукатурка просто сиплеться на голову, відсутня вода, не дотримано елементарних норм протипожежної безпеки. Перебування в таких умовах тільки допоможе коронавірусу подолати імунну систему людини. Чи нестиме керівництво МОЗ та персонально Максим Степанов відповідальність за смерті хворих через недолуге рішення розмістити їх серед цієї розрухи? А також за те, що за пів року він так і не зумів розгорнути мережу тимчасових госпіталів із належними умовами, хоча знав про неминучість другої хвилі коронавірусу. Насправді це лише один приклад бездарного управління медициною, яку демонструє міністр. Саме тому він повинен якнайшвидше піти у відставку", – заявила політикиня.

Спорткомплекс "Олімпієць" потрібно якнайшвидше реконструювати й повернути йому статус олімпійської бази, переконана вона.

"Спортивний комплекс "Олімпієць" слід привести в належний стан, завершивши його капітальний ремонт. Тоді це буде спортивна база високого рівня. До 2012 року вона готувала спортсменів до Олімпійських ігор та мала відповідний статус. Після його втрати комплекс остаточно занепав. Тому партія "За майбутнє" виступає за відновлення статусу бази олімпійців, що дасть комплексу гідне фінансування. Одесити будуть пишатися спорткомплексом "Олімпієць", але для цього треба, щоб у місті була професійна дієздатна влада, яка дбає про спортивну інфраструктуру. І після 25 жовтня вона тут обов'язково з'явиться", – заявила Суслова.

Станом на 16 жовтня в Україні зафіксовано 287 231 випадок коронавірусної інфекції, з яких 5992 – протягом останньої доби. Жертвами COVID-19 стало 5408 хворих, 121 919 пацієнтів одужали.

За інформацією Одеського обласного лабораторного центру МОЗ України, станом на ранок 16 жовтня 2020 року в Одеській області зареєстровано 18 012 випадки захворювання на COVID-19. У міській клінічній інфекційній лікарні перебуває 173 пацієнти з коронавірусною інфекцією, з них 95 осіб – у стані середньої тяжкості. У тяжкому стані 78 пацієнтів, з них 75 осіб не потребують штучної вентиляції легенів, трьом пацієнтам надають кисневу терапію, пише офіційний міський портал.

Після заповнення опорних лікарень "третьої хвилі", одеських пацієнтів із COVID-19 розміщуватимуть у спорткомплексі "Олімпієць", повідомила 9 жовтня в.о. директора департаменту охорони здоров'я Одеської ОДА Наталія Одарій-Захар’єва. Про це писало місцеве видання "Думская".