Замінити в Раді позбавлених мандатів нардепів можна буде лише після скасування воєнного стану – ЦВК

У ЦВК повідомили, що рішення Ради щодо позбавлення мандатів надійшли
Фото: Верховна Рада України - Facebook / Facebook
Місця у Верховній Раді, які займали позбавлені мандатів колишні народні депутати від забороненої в Україні партії "Опозиційна платформа – За життя" (ОПЗЖ) поки залишаться вакантними. Про це 2 березня проінформував у Facebook Центральний виборчий комітет України.

"ЦВК отримала постанови ВР, які достроково припиняють повноваження нардепів Наталії Королевської та Олега Волошина (особисті заяви про складання депутатських повноважень). [...] За процедурою повинно було б відбутися заміщення, тобто визнання обраними нардепами наступних за черговістю кандидатів від ОПЗЖ. Однак комісія визнала, що заборона діяльності ОПЗЖ рішенням суду – обставина, яка унеможливлює ухвалення ЦВК рішення про визнання обраними нардепами на позачергових виборах 21 липня 2019 року", – ідеться у пості.

Центрвиборчком зазначив, що отримав постанови Ради і про дострокове припинення повноважень нардепів від "Слуги народу" Олександра Трухіна та від ОПЗЖ Юрія Солода, яких було обрано в одномандатних виборчих округах у Дніпропетровській і Донецькій областях.

"Комісія мала б вирішити питання щодо призначення проміжних виборів у цих округах, та під час воєнного стану в Україні заборонено проводити вибори. Тому комісія розгляне це питання після припинення/скасування воєнного стану", – наголосили у ЦВК.

Депутатські повноваження Королевської, Солода і Волошина Верховна Рада припинила 24 лютого, Трухіна  23 лютого.

Парламент уже позбавив низку нардепів мандатів після поданих ними заяв або припинення їхнього громадянства, зокрема, обраних від ОПЗЖ.

Контекст:

19 березня 2022 року президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) про припинення діяльності низки політичних партій, пов'язаних із Росією. 14 квітня РНБО зупинила діяльність партії і фракції ОПЗЖ у Раді.

12 травня фракція ОПЗЖ офіційно припинила існування у Верховній Раді. Нардепи від ОПЗЖ створили свою депутатську групу "Платформа за життя та мир".

Остаточно партію ОПЗЖ Верховний Суд заборонив 15 вересня.