Чотирьох нардепів від колишньої ОПЗЖ достроково позбавлять мандатів через наявність у них паспортів РФ – ЗМІ

Позбавлення мандата нардепа в разі припинення громадянства чи виїзду на постійне проживання за межі України передбачає Конституція України
Фото: Андрій Нестеренко / rada.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський найближчим часом видасть указ про позбавлення українського громадянства чотирьох нардепів від забороненої партії ОПЗЖ – Олександра Пономарьова, Наталії Королевської, Юрія Солода й Олега Волошина.

Про це повідомили джерела в парламенті 23 січня.

Зеленський позбавить указаних депутатів громадянства "на підставі наявності в них російських паспортів", наголосило джерело ЗМІ.

"Далі – за планом голосування в парламенті за дострокове припинення їхніх повноважень, як це вже було в січні", – додав співрозмовник LB.ua.

Позбавлення мандата нардепа в разі припинення громадянства чи виїзду на постійне проживання за межі України передбачає п. 4 ст. 81 Конституції України.

13 січня Верховна Рада позбавила мандатів нардепів від забороненої партії ОПЗЖ Віктора Медведчука, Тараса Козака, Рената Кузьміна і позафракційного Андрія Деркача – у зв'язку з припиненням їхнього громадянства згідно з указом президента України, а також позафракційного нардепа Андрія Аксьонова – на підставі його особистої заяви.

Від початку повномасштабної війни Верховна Рада позбавила мандатів 11 депутатів і цей процес продовжать, заявив спікер парламенту Руслан Стефанчук в інтерв'ю, яке опублікували 17 січня.

"Когось – за власним бажанням, когось – з інших причин, зокрема через втрату громадянства", – наголосив Стефанчук.

Уже після виходу інтерв'ю він також підписав розпорядження про дострокове припинення повноважень ще одного нардепа – підозрюваного в держзраді Олексія Ковальова у зв'язку з його смертю.

Контекст:

19 березня 2022 року Зеленський ввів у дію рішення РНБО про припинення діяльності низки політичних партій, пов'язаних із Росією.

14 квітня РНБО зупинила діяльність партії та фракції ОПЗЖ у Раді. Після цього в ОПЗЖ також заявили про зупинення своєї діяльності в Україні через те, що політсилу "будували як партію миру, але миру зараз немає".

12 травня фракція ОПЗЖ офіційно припинила існування у Верховній Раді. Нардепи від ОПЗЖ створили свою депутатську групу "Платформа за життя та мир".

20 червня Восьмий апеляційний адмінсуд у Львові задовольнив позов Мін'юсту і заборонив партію "Опозиційна платформа – За життя". ОПЗЖ оскаржила це рішення. 15 вересня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду відхилив апеляцію ОПЗЖ і в такий спосіб остаточно заборонив її діяльність в Україні.

У листопаді на сайті Офісу президента зареєстрували петицію з проханням позбавити мандата нардепів, обраних від ОПЗЖ. 1 грудня президент доручив Стефанчуку розглянути варіанти розв’язання цього питання.

Ініціативу прискорити позбавлення повноважень нардепів із заборонених проросійських партій в Україні не підтримали майже вся фракція "Батьківщина", деякі представники "Слуги народу" та інших фракцій у парламенті, зазначили в "Чесно".

Піти з Ради мають усі депутати від ОПЗЖ, вважає секретар РНБО України Олексій Данілов. "Узяти свої речі, валізи й відправитися… на всі вільні сторони", – наголосив він 13 січня 2023 року.