Заміну Костіну на посаді генпрокурора ще не знайшли, ОПУ важко підібрати "незашквареного" кандидата – ЗМІ

Костін, кажуть джерела ЗМІ, давно хотів звільнитися
Фото: Андрій Костін / Facebook

Поки Офіс президента України не знайшов кандидата на пост генерального прокурора України, тому в разі, якщо Верховна Рада підтримає звільнення Андрія Костіна із цієї посади, обов'язки генпрокурора буде виконувати його перший заступник Олексій Хоменко. Про це 28 жовтня з посиланням на джерела в команді президента Володимира Зеленського повідомила "Українська правда"

За інформацією співрозмовника видання, Костін "давно просився на вихід".

"Він реально нічого не робив у тій прокуратурі. А після скандалу з прокурорами не зреагувати було неможливо. Зараз знайти кандидата на генпрокурора – величезна проблема. Він має бути чистим і "незашквареним", він має бути компетентним і, щоб ви розуміли, –  мало хто б погодився зараз на цю посаду. Це ж лише суцільні  проблеми, та ще й репутаційно тебе знищать. Тому мови про нових людей взагалі нема, немає кандидатів", – заявило джерело УП. 

Поки, за його словами, на голосування Верховної Ради не будуть виносити питання призначення нового генпрокурора. Проєкт постанови про згоду парламенту на звільнення Костіна президент України Володимир Зеленський уже вніс у Раду. 

Контекст:

Костін заявив, що має піти у відставку, іще 22 жовтня. Він зробив це після засідання РНБО, присвяченого ситуації з порушеннями у медико-соціальних експертних комісіях, які встановлюють інвалідність. За словами генпрокурора, перевірка встановила "багато ганебних фактів зловживань", зокрема в системі органів прокуратури.

Скандал навколо МСЕК спалахнув на початку жовтня. Тоді за підозрою в незаконному збагаченні затримали й заарештували керівницю Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяну Крупу, у якої під час обшуку виявили $6 млн, а пізніше стало відомо про масове оформлення інвалідності прокурорами Хмельницької області, до чого, за даними журналістів, може бути причетна Крупа.

20 жовтня в Офісі генпрокурора повідомили про проведення масштабного службового розслідування щодо керівників прокуратур, які, ймовірно, отримують пенсії через фальшиву інвалідність. Журналісти й антикорупціонери виявили, що і в інших областях могли бути зловживання під час оформлення прокурорам інвалідності. 

За даними СБУ, протягом 2024 року скасували понад 4 тис. фіктивних висновків про інвалідність, 64 посадовці МСЕК дістали підозри. 

25 жовтня Костін повідомив, що керівники Запорізької, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Черкаської обласних прокуратур і Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону теж звільняються. За його словами, усі вони отримували підвищені пенсії за вислугою років, призначені рішенням суду.