Зеленський вніс у Раду проєкт постанови про згоду на звільнення генпрокурора

У Раді розглянуть питання звільнення генпрокурора
Фото: gp.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду проєкт постанови про згоду парламенту на звільнення генерального прокурора Андрія Костіна. Її опублікували на сайті Ради.

"Вношу пропозицію щодо надання згоди Верховної Ради України на звільнення А. Костіна з посади генерального прокурора", – ідеться в документі.

У картці постанови зазначено, що її передали на розгляд відповідного комітету.

Контекст:

Костін заявив, що має піти у відставку, 22 жовтня. Він зробив це після засідання РНБО, присвяченого ситуації з порушеннями у МСЕК. За словами генпрокурора, перевірка встановила "багато ганебних фактів зловживань", зокрема в системі органів прокуратури. 

Скандал навколо МСЕК спалахнув на початку жовтня. Тоді за підозрою в незаконному збагаченні затримали й заарештували керівницю Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяну Крупу, у якої під час обшуку виявили $6 млн, а пізніше стало відомо про масове оформлення інвалідностей прокурорами Хмельницької області, до чого, за даними журналістів, може бути причетна Крупа.

20 жовтня в Офісі генпрокурора повідомили про проведення масштабного службового розслідування стосовно керівників прокуратур, які, ймовірно, отримують пенсії через фальшиву інвалідність. Журналісти й антикорупціонери виявили, що й в інших областях могли бути зловживання під час оформлення прокурорам інвалідності.