Запрошення в НАТО посилить Україну, відмову від нього Кремль визнає слабкістю союзників – Науседа

Науседа висловився про членство України в НАТО
Фото: EPA
Президент Литви Гітанас Науседа закликав лідерів НАТО рішучіше підтримати Україну в її прагненні стати членом НАТО. За його словами, запрошення в Альянс посилить Київ у його спротиві російській агресії, тоді як відмову від такого запрошення Кремль визнає слабкістю. Про це він сказав у коментарі Reuters, опублікованому 4 липня.

Науседа порадив союзникам по НАТО не звертати уваги на побоювання, що вступ України в Альянс спровокує Росію.

"Ми не маємо боятися ухвалювати сміливіші рішення, тому що інакше путінський режим вирішить, що західні союзники занадто слабкі, що їх потрібно загнати в кут і вони здадуться", – сказав Науседа.

За його словами, упевнене формулювання перспективи членства України, напевно, підвищить бойовий дух українських солдатів на полі бою.

Науседа повідомив, що Україні на саміті у Вільнюсі можуть пообіцяти легший шлях до членства в НАТО після війни й деякі додаткові переваги.

"У нас є деякі країни, які насторожено ставляться до сильніших формулювань щодо України. Але я вже бачу певне зрушення у свідомості їхніх лідерів", – сказав президент Литви.

Він зазначив, що в розпал війни Україна не може вступити в НАТО й усі це розуміють, але потрібно створити процедури, які буде використано одразу після перемоги України.

Науседа заявив, що очікує на появу у Вільнюсі президента України Володимира Зеленського, незважаючи на його попередження про те, що він не бачить сенсу їхати, якщо Києву не дадуть певного сигналу.

"Сподіваюся, він буде тут і відіграє важливу роль в ухваленні рішень у Вільнюсі", – сказав політик.

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО 2014 року на тлі окупації Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Курс на вступ до Альянсу зафіксовано в Конституції України.

2018 року НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, а 2020-го Україна набула статусу партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року у Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначали, що Альянс підтримує вступ України в НАТО.

30 вересня 2022 року – після того, як Путін оголосив про анексію окупованої території України, – президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за прискореною процедурою.

Генсек Альянсу Єнс Столтенберг 30 листопада заявив, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога і в цьому Україні допомагають члени Альянсу.

В Офісі президента України заявили 10 червня, що майбутній вступ України в НАТО підтримало вже 20 членів Альянсу. 21-ю стала Іспанія, повідомив Зеленський 1 липня.

29 червня Столтенберг зазначив, що членство України в НАТО обговорять після саміту у Вільнюсі.