Заступник глави ОП Шурма: Ми стимулюватимемо економіку через стимулювання попиту, а не шляхом прямих дотацій

Ростислав Шурма: На фінальній стадії проєкти "Економічний паспорт українця" та "Українська мрія", програма доступних кредитів для покупки житла, електромобілів, оплати навчання
Фото: Ростислав Шурма / Facebook
Заступник глави Офісу президента України Ростислав Шурма розповів в інтерв'ю виданню Forbes, що готує проєкт зі стимулювання економіки.

"Я відповідаю за запуск економіки та структурні зміни в усіх економічних питаннях. Ми готуємо великий проєкт зі стимулювання тих секторів економіки, де є високий рівень локалізації та великий мультиплікатор в економічному ланцюжку. Ми робитимемо це через стимулювання попиту, а не шляхом прямих дотацій. Наприклад, стимулюватимемо будівництво нового житла через інструмент доступної іпотеки; локалізацію виробництва електрокарів через доступні кредити, які дозволять більшості сімей купити електрокар локального виробництва; вагонобудування через стимули для бізнесу для покупки вагонів", – наголосив він.

Чиновник додав, що в ОП на різних стадіях введення є конкретні програми для стимулювання економіки.

"єПідтримка" – змінена програма підтримки бізнесу, в якій ми уникнули прямої роздачі грошей підприємствам і робимо це через споживача. Це націлена підтримка конкретних секторів економіки. Від другої хвилі коронавірусу страждають заклади культури, театри, музеї та спортзали – всі, хто пов'язаний із масовими заходами. Вони й отримують допомогу. На фінальній стадії проєкти "Економічний паспорт українця" та "Українська мрія", програма доступних кредитів для покупки житла, електромобілів, оплати навчання. Ми також розробляємо програму "Великої термомодернізації". Все це проєкти, ініційовані особисто президентом. Ми працюємо над впровадженням та готуємо запуск у найближчі три-чотири місяці", – повідомив Шурма.

Він розповів, що поставили завдання термомодернізувати кожний будинок – це понад 180 000 будівель на підконтрольній території.

"Перші 20 000 неефективних будинків забезпечать найбільший ефект. Із них ми й почнемо. Завдання: вийти на темп до 20 000 багатоповерхівок на рік. За 2022 рік ми хочемо модернізувати 5000 будинків та поступово збільшувати цифру. Це програма на 7–10 років. Окрім вирішення основного завдання – скорочення споживання природного газу, здобуття енергетичної незалежності та покращення торговельного балансу – ми хочемо створити додаткові робочі місця, збільшити місцеве виробництво матеріалів на кшталт утеплювачів, електрокотлів, індивідуальних теплових пунктів, оздоблювальних матеріалів, вікон та іншого. Жоден виробник, який може інвестувати у будівництво фабрики чи заводу, не буде робити це заради програми на один рік. Вони повинні бачити, що це довгострокова та прогнозована програма. І ми це зробимо, давши зрозуміти, що потрібно збільшити та навчити штат монтажників, наприклад, з 200 до 3000, що потрібно побудувати ще, наприклад, сім заводів", – зазначив заступник глави ОП.