Пурга від уряду України про критичний стан в енергетиці перетворює Кабмін на загрозу державі – Гончар

Михайло Гончар: Росія буде намагатися використовувати "вугільну дестабілізацію"
Фото: Michael Gonchar / Facebook

Заява виконавчої влади про загрозу віялових відключень в умовах продовження з Росією війни гібридного типу дає козир у руки агресора, вважає президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

Заява Міністерства з питань тимчасово окупованих територій (МінТОТ) про те, що з не підконтрольних Україні територій надходять податки до держбюджету, а також розповіді про критичний стан енергетики через блокаду Донбасу є явищами одного штибу. Про це у своєму Facebook заявив президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

"Нинішню пургу від уряду про критичний стан в енергетиці слід розглядати як акцію у продовження пропагандистських діянь МінТОТ про те, що з "ефективно контрольованими" (Росією) територіями не варто розривати відносини, бо звідти надходять податки до держбюджету. Оскільки виконавча влада не бажає визначеності у питанні прийняття закону про статус окупованих територій, то тепер реалізується "другий транш" доказів для суспільства, бо їх "аргументи" виявилися непереконливими", – заявив експерт.

Він зазначив, що влада розігрує схожими заявами погану гру.

"Нас намагаються переконати загрозою віялових відключень, холодом, втратою податкових надходжень тощо... Усе це виглядає доволі смішно, але насправді усе це кепсько, бо виконавча влада у державі перетворюється на загрозу державі й державності. В умовах продовження Росією війни гібридного типу проти України влада дає козир в руки агресора – різка хаотизація становища в Україні", – попередив Гончар.

Він пояснив, що Росія може вдатися й до обмеження транзиту газу через Україну, "щоб він не був вкрадений українцями", начебто тому, що Україні бракує газу через дефіцит вугілля внаслідок блокади "ДНР/ЛНР". Експерт попередив, що прокремлівські ЗМІ вже взялися за пропагандистську підготовку цього сценарію, попереджаючи про загрозу для стабільного транзиту в Європу.

"Росія буде намагатися використати "вугільну дестабілізацію", яку тепер вже розкручують не стільки блокувальники, скільки уряд, переслідуючи мету довести суспільству необхідність торгівлі з "ефективно контрольованими" (Росією) територіями і не допустити визначення через закон парламентом України неконтрольованих територій окупованими", – заявив Гончар.

Він зазначив, що за таких обставин Росія намагатиметься додати до вугільної самодестабілізації України ще й газовий компонент – обмеження транзиту.

"Не виключена й кібер-атака на Об'єднану енергосистему – достатньо згадати атаки грудня 2016-го та 2015-го. Отже, те що робить зараз влада – це небезпечна гра на користь Ахметова і на шкоду суспільству та й собі також. Ну а Пу залишається тільки аплодувати українським урядовцям, особливо, якщо вони введуть надзвичайний стан в енергетиці", – підсумував експерт.

Раніше національна компанія "Укренерго" запропонувала ввести надзвичайний стан в енергетичній сфері. Зі слів т.в.о. голови компанії Всеволода Ковальчука, добове споживання антрациту необхідно зменшити з 30 до 20 тис. тонн. Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик надав інші дані, згідно з якими Україна щодня споживає близько 40 тис. тонн вугілля антрацитової групи.

Дефіцит вугілля на теплостанціях виник у зв'язку з початком товарної блокади окупованих районів сходу України ветеранами АТО з добровольчих підрозділів, які вимагають звільнення заручників.

Блокада поширюється й на постачання антрациту з територій, які контролюють проросійські терористи.

До 26 січня було заблоковано дві залізничні гілки в Луганській області. 2 лютого учасники блокади перекрили залізничний переїзд біля Бахмута Донецької області.