Зеленський анонсував кілька військових пакетів від США у жовтні – грудні – від $500 млн до $750 млн

Пакети військової допомоги від США будуть великими, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua

США до кінця року виділять Україні кілька пакетів військової допомоги вартістю до $750 млн кожен. Про це в інтерв'ю українським ЗМІ, яке 18 жовтня транслювали в YouTube каналу "Ми – Україна", повідомив президент України Володимир Зеленський.

Він нагадав, що 16 жовтня в нього була розмова із президентом США Джо Байденом, після якої той оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на $425 млн.

"Також домовилися, що це є частиною плану, що ми будемо отримувати дуже швидко, раз на два-три тижні, може бути, отримувати пакет, який буде посилювати нашу армію. Деталей не буду говорити, не маю права на це. Але ви будете бачити потім деталі, – розповів президент. – Пакети будуть, я думаю, великі – від пів мільярда до 750 млн [доларів]. Я думаю, це буде достатньо швидкий процес. Це для нас дуже важливо, щоб найближчі місяці (на що й розрахований план перемоги) – жовтень – грудень – максимально посилити Україну".

Контекст:

За даними Пентагону станом станом на 15 жовтня, США за час роботи адміністрації Байдена виділили понад $59,8 млрд на допомогу Україні у сфері безпеки, зокрема $59,1 млрд – із початку повномасштабної війни в лютому 2022 року. Про останній військовий пакет для Києва на $425 млн Байден оголосив 16 жовтня після розмови із Зеленським.

За підсумками бесіди лідерів країн у Білому домі заявили, що найближчими місяцями США нададуть Україні сотні ракет до ППО, десятки тактичних систем ППО, додаткові артсистеми, значну кількість боєприпасів, сотні бронетранспортерів і бойових машин піхоти, а також тисячі додаткових броньованих машин, що допоможе оснастити ЗСУ.