Зеленський буде готовий вислухати мирні ініціативи Китаю, Бразилії та ПАР, щоб інтегрувати їх у формулу миру – Єрмак

Президент презентує фінальну формулу миру в листопаді
Фото: president.gov.ua

Українську формулу миру остаточно оформлять упродовж найближчого місяця. Про це глава офісу президента Андрій Єрмак заявив в інтерв'ю Corriere della Sera, яке опублікували 27 жовтня.

За його словами, після цього президент України Володимир Зеленський обговорить із країнами, які не приєдналися до формули, їхні альтернативні мирні пропозиції.

"На першому міжнародному саміті у Швейцарії в середині червня 96 країн підтвердили принцип визнання міжнародних кордонів проти захоплення земель силою. На початку листопада ми остаточно оформимо нашу формулу миру, і Зеленський сказав, що тоді він буде готовий вислухати інші ініціативи, такі як ініціативи Китаю, Бразилії, Південної Африки тощо, щоб інтегрувати їх у нашу. У цей момент наша пропозиція дістане значну підтримку", – сказав керівник ОП.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Перший саміт миру у швейцарському Бюргенштоку відбувся з 15-го до 16 червня, у ньому взяло участь понад 90 держав, Росії туди не запрошували. ЗМІ писали, що Україна хоче провести другий саміт миру до виборів у США, які заплановано на 5 листопада.

В Офісі президента повідомили 8 жовтня, що в листопаді саміт ще не відбудеться. Наступного дня посол України у Туреччині Василь Боднар заявив, що Київ сподівається провести другий саміт миру до кінця року і хоче, щоб на ньому була РФ.

Росія заявляла про відмову від участі у другому саміті. Китай і Бразилія влітку виступили з альтернативним "мирним планом", який, зокрема, передбачає припинення вогню. План здобув підтримку Швейцарії, але Зеленський називав його деструктивним.