Зеленський: Готуємося до саміту Україна – ЄС і початку переговорів щодо членства в Євросоюзі

Україна готує подальше зближення із системою ЄС, заявив Зеленський
Фото: president.gov.ua
Влада України продовжує підготовку до євроінтеграції і вважає її одним із найважливіших завдань. Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 9 січня, опублікованому його пресслужбою.

"Готуємося також до важливих подій у наших політичних відносинах із Європейським союзом – до саміту Україна – ЄС, до подальшого інституційного зближення нашої держави, нашої державної системи та системи ЄС, а також до початку переговорів щодо членства", – сказав Зеленський.

Він підкреслив, що влада вважає завдання щодо вступу до Євросоюзу одним зі своїх найзначніших.

"Я дякую всім, хто своєю роботою наближає реалізацію цього завдання", – додав президент.

6 січня Зеленський заявляв, що Україна розраховує розпочати переговори про вступ до ЄС протягом найближчого півріччя.

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Невдовзі такі заявки подали Грузія й Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні та Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні та Молдові статус кандидата, визнали європейську перспективу Грузії й заявили про готовність надати їй статус кандидата, щойно буде вирішено пріоритетні питання.

Україна зробила всі кроки, необхідні для виконання умов Єврокомісії, і розраховує, що оцінювання виконання цих рекомендацій розпочнуть у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

2 січня 2023 року глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у розмові із Зеленським вказала на "надзвичайно великий" прогрес України щодо виконання рекомендацій ЄС для її євроінтеграції, заявили в Офісі президента.