Зеленський – Макрону: Україні вкрай потрібен дозвіл бити по аеродромах РФ

Зеленський зазначив, що поінформував Макрона про основні потреби України
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський повідомив у Х пізно ввечері 5 вересня, що провів "тривалу й змістовну" телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном.

"Напередодні засідання контактної групи у форматі "Рамштайн" обговорили продовження оборонної співпраці, підготовку нового пакету військової допомоги від Франції, а також можливість спільного виробництва деяких видів озброєння, – розповів глава держави. – Вкотре наголосив: нам украй потрібен дозвіл партнерів бити по аеродромах, з яких злітають носії коригованих авіабомб і ракет, тож ми розраховуємо на єдність союзників у цьому питанні".

Зеленський додав, що поінформував Макрона про основні потреби України: засоби ППО, радіоелектронної боротьби, бронетехніку й артилерію.

Макрон під час бесіди із Зеленським висловив співчуття українському народу у зв'язку з російськими ударами по Львову, Полтаві, повідомив пресцентр ОП.

"Лідери домовилися сприяти співпраці між українськими та французькими компаніями щодо спільного виробництва озброєнь. Президенти також узгодили наступні контакти, зокрема щодо реалізації двосторонньої безпекової угоди й механізму Ukraine Security Compact, який об’єднує всі країни, що підписали угоди у сфері безпеки з нашою державою", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення" проти аеродромів, де базуються військові літаки, які застосовує країна-агресор РФ для атак коригованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції й Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна застосувати". Але потрібний не лише дозвіл, а потрібно ще й отримати далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

Франція спільно з Великобританією розробили далекобійну авіаракету класу "повітря – земля" Storm Shadow / SCALP EG. Вона призначена для знищення укріплених стаціонарних наземних цілей. Ракета може проривати оборону потужних систем ППО, має бойову частину 450 кг і здатна летіти більше ніж на 560 км.