Зеленський: Ми пропонуємо партнерам визначитися, як вони бачать завершення цієї війни

Зеленський вважає, що кожний українець має розуміти перспективу миру
Фото: president.gov.ua

Найближчим часом Україна презентує свій план перемоги всім партнерам, які можуть посилити Україну в її боротьбі з російською агресією. Про це у зверненні за підсумками 7 жовтня заявив президент України Володимир Зеленський, стенограму опублікувала його пресслужба.

"Сьогодні погодив графік перемовин на тиждень. Це зустрічі, перемовини з багатьма партнерами. Ми представимо всім, хто може посилити Україну, план нашої перемоги – кожній країні, яка справді може допомогти наблизити мир. І, звичайно, зрозумівши всі позиції партнерів, усі реальні можливості для України, посиливши наш план перемоги, ми зробимо публічною нашу стратегію подальших дій", – сказав Зеленський.

На його думку, важливо, щоб кожен українець розумів "перспективу загалом".

"Ми пропонуємо нашим партнерам визначитися, як вони бачать завершення цієї війни, місце України саме у глобальній архітектурі безпеки, а також – зі спільними кроками, які можуть поставити цю війну на курс до завершення", – пояснив президент України.

Він повідомив, що очікує звітів української команди, яка у Вашингтоні працює "з військовими й військово-політичними деталями плану перемоги", а також головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського "щодо роботи на його рівні з партнерами".

Згадавши про заплановане на цей тиждень засідання контактної групи "Рамштайн" із питань оборони України, Зеленський розповів, що українці постараються "переконати" партнерів у потребі "відчутного посилення" можливостей і позицій України "саме зараз, протягом осінніх місяців".

"Достатнє постачання для фронту, достатнє комплектування наших бригад технікою й достатня далекобійність для наших сил – це те, що точно стане найкращим заспокійливим для Росії й найбільше підштовхне всю ситуацію до миру. [...] Ми маємо ставати сильнішими щомісяця, щотижня", – вважає президент України.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. Цю формулу обговорювали на Глобальному саміті миру влітку 2024 року. Росії на саміті не було.

Під час візиту до США Зеленський провів зустрічі з президентом США Джо Байденом і віцепрезиденткою США Камалою Гарріс, презентувавши їм план перемоги. Також Зеленський розповів про нього сенаторам США.

Наступне засідання "Рамштайну" відбудеться 12 жовтня. Зеленський говорив, що воно буде особливим.