Зеленський: Ми заблокували дезінформаційні батальйони, які атакували українців залпами брехні

Зеленський: Було заблоковано діяльність осіб, які вважали нормою вести бізнес на тимчасово окупованих територіях України
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський пояснив, що телеканали з пулу нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука заблокували за дезінформаційну діяльність.

Рада національної безпеки і оборони своїм рішенням від 2 лютого припинила спроби розколоти Україну пропагандою і дезінформацією. Про це заявив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні, опублікованому 12 березня у Facebоok.

"Було заблоковано діяльність осіб, які вважали нормою вести бізнес на тимчасово окупованих територіях України і фінансувати дезінформаційні батальйони, що атакували українців залпами брехні і маніпуляцій", – сказав президент.

Він зазначив, що всім цікаво, чому цього не  зробило попереднє керівництво країни за роки війни.

2 лютого президент України ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака та телеканалів, що йому належать. Санкції передбачають позбавлення ліцензій "112 Україна", ZIK і NewsOne, їм наказано припинити мовлення, всю легальну діяльність медіакомпаній зупинено строком на п'ять років.

Провайдери відразу почали блокувати телеканали, а ті зробили спільну заяву про "політичну розправу" і пообіцяли боротися "за своє право мовити для українців".

Співробітники телеканалів "112 Україна", ZIK, NewsOne, котрі потрапили під санкції РНБО і які пов'язують із нардепом від "Опозиційної платформи – За життя" Віктором Медведчуком, вийшли 26 лютого в ефір на каналі "Перший незалежний". 25 лютого у львівського каналу змінився власник, ним стало ТОВ "Медіахолдинг "Новини", яке створили 100 працівників заблокованих каналів.

За годину канал від'єднали від мовлення на супутнику, а потім і в кабельних мережах, він продовжив мовлення в інтернеті. В ефірі та соцмережах телеканала повідомили, що провайдерам та супутниковим операторам надійшла вимога від СБУ не надавати йому жодних послуг.

За даними видання ZN.UA, санкції проти Козака і пов'язаних із ним юридичних осіб ввели після розслідування спецслужб, під час якого встановили схеми з постачанням вугілля з окупованих територій України.

19 лютого Рада нацбезпеки і оборони України вирішила ввести санкції проти 19 юридичних осіб та вісьмох фізосіб: п'ятьох громадян Росії (за даними ЗМІ, це менеджери активів сім'ї Медведчука) і трьох українців – Медведчука, його дружини Оксани Марченко і Наталії Лавренюк, яку ЗМІ називали цивільною дружиною Козака.

Обмеження вирішили застосувати до цих осіб на підставі розслідування СБУ за статтею про фінансування тероризму.