Зеленський підписав закон про декриміналізацію дрібних крадіжок

Новий закон встановлює штрафи за крадіжку
Фото: depositphotos.com

Президент України Володимир Зеленський 6 серпня підписав законопроєкт про зміни до законодавства щодо покарання за дрібні крадіжки під час воєнного стану. Про це йдеться в картці законопроєкту №11068 на сайті Верховної Ради.

Автори законопроєкту зазначили в пояснювальній записці, що із запровадженням воєнного стану в Україні посилилася кримінальна відповідальність за низку злочинів, зокрема крадіжку, грабіж, розбій, вимагання тощо.

Крадіжка, вчинена в умовах воєнного або надзвичайного стану, є особливо кваліфікованим складом злочину, за неї загрожує покарання у вигляді від п'яти до восьми років за ґратами. Однак через це кримінальні вироки почали оголошувати навіть за дрібні крадіжки, зазначають у записці. Автори наводять як приклад справи щодо крадіжок у супермаркетах пляшки віскі, п'яти шоколадок, підгузків тощо.

"Судова практика застосування норм щодо притягнення до кримінальної відповідальності за крадіжку в умовах воєнного стану на території України засвідчує, що покарання за вчинення крадіжки є неспівмірним. Покарання повинно відповідати ступеню суспільної небезпеки злочину, обставинам його вчинення та враховувати особу винного, тобто бути справедливим", – зазначено в записці.

Досі викрадення чужого майна вважали дрібним, якщо вартість не перевищувала 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (302,8 грн). Згідно із законопроєктом, тепер дрібною вважатимуть крадіжку на суму до 0,5 неоподаткованого мінімуму (757 грн). Вона тягне за собою штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів (від 850 до 1700 грн), громадські роботи на строк від 20 до 30 годин або адміністративний арешт до п'яти діб.

Якщо вартість майна становить від 0,5 до двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 758 до 3028 грн), то це тягне за собою штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів (від 1700 до 5100 грн), громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку або адміністративний арешт від п'яти до 10 діб.

Якщо порушення повторюють протягом року, то штраф становить від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів (від 8,5 тис. до 17 тис. грн), громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, виправні роботи на строк від одного до двох місяців із відрахуванням 20% заробітку або адміністративний арешт від 10 до 15 діб.

Якщо особа тричі або більше разів протягом року мала адміністративне стягнення за дрібну крадіжку, то штраф становить від 600 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів або адміністративний арешт на 15 діб.