Зеленський поговорив із Сунаком про посилення ППО і далекобійних спроможностей України

Сунак і Зеленський обговорили кілька тем
Фото: ЕРА

5 червня відбулася телефонна розмова між президентом України Володимиром Зеленським і прем'єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком. Про це проінформував Офіс президента України.

Пресслужба зазначила, що основною темою розмови був Глобальний саміт миру, який відбудеться згодом у Швейцарії.

"Переконаний, що навіть у передвиборчий період Великобританія буде представлена на саміті на найвищому рівні", – заявив Зеленський.

За даними ОП, президент і прем'єр-міністр говорили також про оборонну співпрацю.

"Пріоритети – посилення ППО та далекобійних спроможностей. Президент відзначив дозвіл Великобританії бити по військових цілях на території РФ. Він наголосив, що це завадить спробам російських окупантів розширити війну та врятує життя людей. Співрозмовники обмінялися думками щодо додаткових можливостей для спільних тренувальних місій та взаємосумісності сил оборони і безпеки України з НАТО", – ідеться в релізі.

Контекст:

Лондон підтримує Україну в боротьбі з російською агресією.

12 січня Україна і Великобританія підписали першу угоду про гарантії безпеки. Окрім того, королівство є одним із найбільших донорів України.

Станом на початок 2024 року Сполучене Королівство надало допомогу Україні на понад £12 млрд ($15,3 млрд). Воно, зокрема, передало Україні далекобійні ракети Storm Shadow і танки Challenger 2. Загалом цьогоріч обсяг військової допомоги Великобританії Україні сягне £3 млрд.