"Ще одна маріонетка Путіна". У міноборони Великобританії прокоментували заміну Шойгу на Бєлоусова

Шеппс прокоментував кадрові рішення Путіна
Фото: EPA

Ексміністр оборони країни-окупанта РФ Сергій Шойгу залишив після себе "катастрофічну спадщину", заявив 12 травня в Х міністр оборони Великобританії Грант Шеппс, коментуючи перестановки в уряді РФ.

На думку глави британського оборонного відомства, Шойгу "спостерігав за більше ніж 355 тис. втрат серед своїх солдатів" і масовими стражданнями мирного населення під час незаконного вторгнення РФ в Україну.

"Росії потрібен міністр оборони, який би виправив цю катастрофічну спадщину і поклав край вторгненню, але все, що вони отримають, – це ще одну маріонетку [нелегітимного президента РФ Володимира] Путіна [Андрія Бєлоусова]", – написав Шеппс.

Загальні втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 13 травня, сягнули приблизно 484 030 військових (+1740 за останню добу).

Контекст:

11 травня прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін подав на розгляд Держдуми пропозиції щодо складу нового уряду, повідомляють на сайті російського кабміну. Там зазначили, що колишній віцепрем'єр Бєлоусов переходить на нове місце роботи.

Шойгу указом Путіна 12 травня призначили секретарем Радбезу РФ. На цій посаді він змінив Миколу Патрушева, якого Путін звільнив "у зв'язку із переходом на іншу роботу". Шойгу на посаді секретаря російського Радбезу буде одночасно заступником Путіна у військово-промисловій комісії РФ, розповів речник Кремля Дмитро Пєсков.

Як зазначено на сайті російського кабміну, у Бєлоусова – економічна вища освіта. З 2012-го до 2013 року він обіймав посаду міністра економічного розвитку РФ, із 2013-го до 2020 року – помічника президента РФ, а в січні 2020 року його призначили першим заступником глави уряду.

Шойгу родом із російської республіки Тува, перебуває на посаді міністра оборони Росії з 2012 року. До того він 18 років очолював МНС РФ. За даними джерел агентства Bloomberg, Шойгу був серед кількох "яструбів", із якими Путін ухвалив рішення розпочати війну проти України.

У серпні 2022 року британська розвідка повідомила, що через проблеми, з якими Росія стикається у війні проти України, Шойгу усунули від управління військами, а офіцери й солдати, які мають бойовий досвід, регулярно насміхаються з нього. У червні 2023 року західні ЗМІ побачили ознаки того, що Путін охолов до Шойгу.

Навесні 2024 року у РФ заарештували за корупцію заступника глави міноборони РФ Тимура Іванова. За даними видання "Важные истории", насправді Іванова заарештували не за хабар, як оголосили публічно, а за держзраду. Forbes стверджує, що переслідування Іванова – це "чистка наближених" Шойгу перед імовірним його звільненням.