Путін звільнив Патрушева, призначив на його місце Шойгу й запропонував кандидатуру нового міністра оборони РФ

У Бєлоусова – економічна вища освіта
Фото: government.ru

Нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін запропонував призначити Андрія Бєлоусова міністром оборони. Про це 12 травня повідомляють у Telegram російської Ради Федерації.

"До Ради Федерації надійшли запропоновані Путіним кандидатури на посади керівників низки федеральних міністерств і відомств. Для проведення консультацій запропонований на посаду міністра оборони – Бєлоусов Андрій Ремович", – ідеться в повідомленні.

До моменту відставки російського кабміну Бєлоусов обіймав посаду першого заступника глави уряду РФ.

Колишнього главу оборонного відомства Сергія Шойгу указом Путіна призначено секретарем Ради безпеки РФ, зазначають на сайті Кремля.

На цій посаді він змінив Миколу Патрушева, якого Путін звільнив "у зв'язку з переходом на іншу роботу", ідеться на сайті Кремля.

Шойгу на посаді секретаря російського Радбезу буде одночасно заступником Путіна у військово-промисловій комісії РФ, розповів його речник Дмитро Пєсков, якого цитує пропагандистське агентство ТАСС. Пєсков додав, що у Кремлі "протягом найближчих кількох днів" проінформують про нове призначення Патрушева, повідомило ТАСС.

Контекст:

11 травня прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін вніс на розгляд Держдуми пропозиції щодо складу нового уряду, повідомляють на сайті російського кабміну. Там зазначили, що колишній віцепрем'єр Бєлоусов переходить на нове місце роботи.

Як указано на сайті російського кабміну, Бєлоусов має економічну вищу освіту. З 2012 до 2013 року він обіймав посаду міністра економічного розвитку РФ, із 2013 до 2020 – помічника президента РФ, а в січні 2020 року його було призначено першим заступником глави уряду.

Шойгу родом із російської Республіки Тува, перебуває на посаді міністра оборони Росії з 2012 року. До того він 18 років очолював МНС РФ. За даними джерел агентства Bloomberg, Шойгу був серед кількох "яструбів", з якими Путін ухвалював рішення розпочати війну проти України.

У серпні 2022 року британська розвідка повідомила, що через проблеми, з якими Росія стикається у війні проти України, Шойгу усунули від управління військами, а офіцери й солдати, які мають бойовий досвід, регулярно насміхаються з нього. У червні 2023 року західні ЗМІ побачили ознаки того, що Путін охолов до Шойгу.

Навесні 2024 року в РФ заарештували за корупцію заступника глави міноборони РФ Тимура Іванова. За даними видання "Важные истории", насправді Іванова заарештували не за хабар, як оголосили публічно, а за держзраду. Forbes стверджував, що переслідування Іванова – це "чистка наближених" Шойгу перед імовірним його звільненням.