Заміна Шойгу свідчить про підготовку Кремля до затяжної війни – ISW

Путін робить значні кроки в напрямі мобілізації російської економіки, заміна Патрушева на Шойгу (на фото) – один із них, зазначають у ISW
Фото: kremlin.ru

Нелегітимний президент країни-окупанта РФ Володимир Путін змінює керівництво міноборони РФ і Радбезу, посилюючи підготовку до затяжної війни в Україні й, можливо, готуючись до майбутньої конфронтації з НАТО. Про це 12 травня в оперативному аналізі пише американський Інститут вивчення війни (ISW).

Перестановки на високому рівні в силових структурах РФ після "інавгурації" Путіна свідчать, що глава Кремля робить "значні кроки" для мобілізації російської економіки й оборонно-промислової бази, пишуть аналітики інституту.

Коментуючи запропоновану нелегітимним президентом РФ заміну Сергія Шойгу на Андрія Бєлоусова на посаді міністра оборони, експерти зазначають, що досвід Бєлоусова на посаді міністра економіки в російському федеральному уряді та його нещодавня участь в управлінні різними інноваційними проєктами в галузі ОПК і безпілотників добре підготували його до керівництва апаратом міноборони РФ, яке опинилося "у скрутному становищі".

"Бєлоусов має міцну репутацію ефективного технократа, а інсайдерські джерела стверджують, що в нього склалися і добрі стосунки з Путіним", – ідеться у звіті.

В ISW додають, що заміна Миколи Патрушева на Шойгу на посаді секретаря Радбезу РФ відповідає спільній політиці Путіна щодо "тихого витіснення" високопосадовців із питань безпеки, надаючи їм периферійні ролі в російській галузі безпеки замість простої відставки.

ISW зазначає: раніше Путін так само відсував своїх "безталанних генералів", призначаючи їх на периферійні посади, пов'язані з безпекою й обороною, поза прямим підпорядкуванням, іноді дозволяючи їм "спокутувати свою провину і повернутися на службу".

Щодо решти Путін, за оцінкою ISW, переважно зберігає команду лояльних йому силовиків.

Контекст:

11 травня прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін подав на розгляд Держдуми пропозиції щодо складу нового уряду, повідомляли на сайті російського кабміну. Там зазначили, що колишній віцепрем'єр Бєлоусов переходить на нове місце роботи.

Шойгу указом Путіна 12 травня призначено секретарем Ради безпеки РФ. На цій посаді він змінив Миколу Патрушева, якого Путін звільнив "у зв'язку з переходом на іншу роботу". Шойгу на посаді секретаря російського Радбезу буде одночасно заступником Путіна у військово-промисловій комісії РФ, розповів речник Кремля Дмитро Пєсков.

Як зазначено на сайті російського кабміну, у Бєлоусова – економічна вища освіта. З 2012-го до 2013 року він обіймав посаду міністра економічного розвитку РФ, із 2013-го до 2020 року – помічника президента РФ, а в січні 2020 року його призначили першим заступником глави уряду.

Шойгу родом із російської республіки Тува, обіймає посаду міністра оборони Росії з 2012 року. До того він 18 років очолював МНС РФ. За даними джерел агентства Bloomberg, Шойгу був серед кількох "яструбів", із якими Путін ухвалював рішення розпочати війну проти України.

У серпні 2022 року британська розвідка повідомила, що через проблеми, з якими Росія стикається у війні проти України, Шойгу усунули від управління військами, а офіцери й солдати, які мають бойовий досвід, регулярно насміхаються з нього. У червні 2023 року західні ЗМІ побачили ознаки того, що Путін охолов до Шойгу.

Навесні 2024 року у РФ заарештували за корупцію заступника глави міноборони РФ Тимура Іванова. За даними видання "Важные истории", насправді Іванова заарештували не за хабар, як оголосили публічно, а за держзраду. Forbes стверджує, що переслідування Іванова – це "чистка наближених" Шойгу перед імовірним його звільненням.