Зеленський пояснив, чому гроші з фонду боротьби з COVID-19 витрачають на будівництво доріг

Зеленський: Життя ж продовжується. Треба відновляти і будувати країну
Фото: president.gov.ua

Частину коштів, які українська сторона відсудила у російського "Газпрому" у Стокгольмському арбітражі, було витрачено на будівництво доріг в Україні, заявив президент країни Володимир Зеленський.

Гроші, призначені для боротьби з COVID-19, на будівництво доріг ніхто не забирав. Про це в інтерв'ю українським телеканалам, яке транслює канал "Сегодня" в YouTube, сказав президент України Володимир Зеленський.

"У нас є гроші в "ковідному" фонді. Мені здається, [було] 67 млрд грн. Є половина із цих грошей. "Ковідний" фонд – це не надруковані окремі гроші чи гроші, які нам надали наші якісь партнери... Це ті програми, які були в бюджеті, які були розписані на все – спорт, культура, інфраструктура, лікарні – на все. Узялася частина бюджету, ми його заблокували – ось там і був локдаун, але тимчасовий. Життя ж продовжується. Треба відновляти і будувати країну", – підкреслив Зеленський.

За його словами, у фонд було залучено кошти, які українська сторона відсудила у російського "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі.

"Я хочу, щоб ми всі розуміли, що в нас відбувалося з "Великим будівництвом". Ми забрали $3 млрд у "Газпрому", відсудили ці гроші, і їх отримав "Нафтогаз". І тут ми зрозуміли, що ми можемо зробити велику програму. Ми розраховували на всі ці гроші. Потім ми зрозуміли, що треба розвивати не тільки дороги – є й інші проблеми. 33–35 млрд грн із цих майже 100 млрд грн ми домовилися, що ми їх витрачаємо на дороги. І всі це бачать  дороги будуються. Тому що ніхто не зупинив цю програму. Гроші з "Нафтогазу" передали в бюджет. І частину від цих мільярдів було витрачено на важливу програму, яка забезпечує інфраструктуру. Це, до речі, дороги до тих лікарень, куди їдуть люди, хворі на COVID-19", – сказав глава держави.

Він зазначив, що дороги будують і на неокупованих територіях Донбасу.

"Ось вам приклад: ми будували дорогу із Сєвєродонецька у Станицю Луганську. Щоб показати, що ми будуємо Донбас тут, а там – ви знаєте що. Поки що, на жаль, там нічого не відбувається доброго. І коли були пожежі на Луганщині, усі це визнають – і люди, які там живуть, пожежники, ДСНСники, Нацполіція, всі – буквально за годину люди із центру змогли доїхати до сіл. Тому я вважаю, що це правильні речі. Але ніхто від хворих на COVID-19 грошей не забирав", – резюмував президент.

У квітні 2020 року Верховна Рада внесла зміни до держбюджету, якими схвалила створення фонду боротьби з коронавірусною інфекцією. Спочатку уряд пропонував закласти у фонд 97,1 млрд грн, але народні депутати не підтримали цієї ідеї, у підсумку ухвалили рішення зменшити розмір фонду до 64,7 млрд грн. Пізніше розмір фонду зріс до 66 млрд грн.

Згідно з рішенням уряду, гроші з фонду спрямовували на допомогу громадянам, зокрема похилого віку, у зв'язку з негативними наслідками поширення на території України коронавірусу; на одноразову допомогу членам сімей працівників закладів охорони здоров'я, які померли від COVID-19; інші заходи, спрямовані на боротьбу зі спалахом інфекції.

Верховна Рада України в червні дозволила виділити частину коштів фонду на будівництво доріг.

Загалом на будівництво доріг із цього фонду заклали 35 млрд грн (обсяг фонду – майже 66 млрд грн). За інформацією Міністерства фінансів України, станом на 16 жовтня витрачено 42,2% запланованих на дороги коштів (14,8 млрд грн).

Станом на 19 жовтня у фонді боротьби з коронавірусною хворобою COVID-19 залишалося 34 млрд грн, повідомила заступниця глави Офісу президента України Юлія Ковалів.