Зеленський повідомив про домовленості з Індією щодо військово-технічного напряму

Зеленський повідомив, що вони з Моді говорили про війну Росії проти України і необхідність забезпечити справедливий мир
Фото: president.gov.ua

Україна та Індія під час візиту в Київ індійського прем'єр-міністра Нарендри Моді підписали чотири міжурядові документи, також досягнули домовленостей щодо військово-технічного напряму. Про це 23 серпня у вечірньому відеозверненні, яке опублікували у Facebook ОП, повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Сьогодні відбувся візит прем'єр-міністра Індії Моді в Україну. Це перший такий візит за час відносин між Індією та незалежною Україною. Ми довго говорили зараз. І про війну Росії проти України, і про необхідність забезпечити саме справедливий мир. Ми дуже цінуємо, що пан Моді розпочав візит із вшанування пам'яті українських дітей, чиї життя забрала російська агресія", – сказав глава держави.

Президент висловив подяку Індії за пакети гуманітарної підтримки, а також наголосив на важливості того, що індійська сторона залишається прибічником міжнародного права та підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

"Індія також бере участь у нашій роботі щодо формули миру – була представлена і на саміті миру, і працюємо у відповідних групах згідно з формулою миру, – підкреслив Зеленський. – Звичайно, сьогодні ми говорили і про двосторонній порядок денний з Індією. Чотири міжурядові документи підписані нашими представниками. Є також домовленості щодо інших напрямів співпраці, зокрема і військово-технічного. Готуємо і ще важливі перемовини".

Як розповів у Telegram глава ОП Андрій Єрмак, особливу увагу на переговорах у Києві приділили оборонній співпраці, де Індія "вже обрала українські силові установки для своїх бойових кораблів".

"Взаємна зацікавленість у розвитку цього напряму тільки зростає, і найближчим часом в Індії планується друге засідання спільної робочої групи", – резюмував Єрмак.

Контекст:

Індія від початку повномасштабного вторгнення висловлювалася на підтримку територіальної цілісності України, проте індійська влада уникає прямого засудження агресії Росії, з якою зберігає тісні зв'язки із часів холодної війни. Крім того, Індія стала одним із найбільших покупців російської нафти, тим самим підтримуючи економіку країни-агресора.

23 серпня Моді приїхав в Україну після візиту в Польщу. Це перший візит індійського прем'єра в Україну. Біля меморіалу вбитих Росією дітей він із Зеленським вшанував пам'ять українських дітей, життя яких забрала російська агресія. Після цього відбулися переговори за участі лідерів країн.

Моді під час зустрічі зазначив, що Індія "підтримує повагу до суверенітету та територіальної цілісності" України. Також прем'єр Індії "кілька разів назвав війну війною", розповів Єрмак.